Ads Top

Noordzee maakt energietransitie miljarden goedkoper

Strategische koppeling en inzet van alle energiesystemen op de Noordzee kan Nederland miljarden besparen op de weg naar een CO2-arme energievoorziening in 2050.

Dat is de conclusie van het rapport Unlocking potential of the North Sea van het onderzoeksprogramma North Sea Energy, waarvan Ernst Paul Nas (plv. Directeur-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat) maandag het eerste exemplaar ontving.

Door slimme koppelingen te maken tussen verschillende toepassingen op de Noordzee kan men kosten besparen, effectiever gebruik maken van de ruimte op zee en de energietransitie versnellen.

Uit het onderzoek blijkt dat de energietransitie betaalbaar blijft indien het gehele offshore portfolio gebruikt wordt én de verschillende sectoren gekoppeld worden. Dan wordt meerwaarde geleverd. Dat vergt natuurlijk wel een goede regievoering en coördinatie. In het rapport zijn daarom ook aanbevelingen opgenomen om snel actie te nemen op het gebied van regulering, op de energietransitie gerichte wetgeving, en verdere uitwerking van richtlijnen voor vergunningen en internationale afstemming.

Het North Sea Energy programma is een publiek-privaat onderzoeksconsortium van meer dan dertig internationale partijen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.