Ads Top

TNO lanceert zonne-energie opwekkende gevelpanelen

TNO heeft na jaren onderzoek, experimenteren en testen een nieuwe generatie zonnepanelen op de markt gebracht die onopvallend in grote oppervlakken te verwerken zijn. Een dezer dagen zijn de zonne-energie opwekkende gevelpanelen geïnstalleerd in de gevel van het hoofdkantoor van BAM in Bunnik.

Samen met een onderzoeksteam van innovatieve kleine en grote bedrijven, en 1,1 miljoen euro subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft TNO esthetisch inpasbare gevelmodules ontwikkeld die in façades van kantoren of flatgebouwen te verwerken zijn. De gevel ziet er nog steeds hetzelfde uit maar wekt nu energie op.

In de gevel van BAM is gekozen voor een baksteenmotief dat in uitstraling naadloos aansluit op de bestaande gevel. Vergeleken met een klassiek zonnepaneel is het rendement hier ongeveer een kwart minder. Daartegenover staat dat formaat en kleur aangepast kunnen worden aan elke gevelsituatie. Bij gevelmodules die zijn geoptimaliseerd voor kleur én opbrengst ligt de efficiency op zo’n 85 procent vergeleken met niet-geprinte panelen. De gevelpanelen in de BAM-gevel hebben een vermogen van 220 wattpiek (Wp) per paneel.

Architecten krijgen de mogelijkheid energieneutrale gebouwen te ontwerpen met gevelmateriaal dat eindeloos veel mogelijkheden heeft te variëren in kleur en patroon, zegt TNO. Het biedt eigenaren van onroerend goed een aantrekkelijk alternatief om te voldoen aan de toekomstige wettelijke verplichtingen gebouwen energiezuinig te maken.

h

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.