Ads Top

Hoe bespaar je energie? (i.m.)

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld per jaar zo’n 1,470 m3 gas en 3.000 kWh elektriciteit per jaar. Dit komt neer op een gemiddelde energierekening van 2.100 euro per jaar waarvan 1.150 euro op gaat aan gas en 700 euro aan stroom (Milieucentraal, z.d.). Dit is best een fiks bedrag dat we jaarlijks moeten betalen, zou het niet fijn zijn als we dat wat kunnen verlagen?

Natuurlijk kun je overstappen naar groene energieleveranciers zoals easyEnergy en Qurrent, maar met behulp van deze tips kun jij jaarlijks nog honderden euro’s meer besparen!

Het meeste geld gaat dus naar het gasverbruik. Bijna 80% gaat naar het gas van verwarming en 20% naar warm water voor het douchen en koken. Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk om te besparen op stroom. Ondanks dat je hier het minste geld aan kwijt bent, helpen alle kleine beetjes natuurlijk mee! Dus, hoe bespaar je hierop?

1.    Zet je verwarming een graad lager dan normaal
In het begin zal dit een beetje koud aanvoelen, maar na een tijdje went het. Onze lichamen passen zich hier binnen no-time op aan, we worden dan ook niet voor niets ‘gewoontedieren’ genoemd. Daarnaast kun je je verwarming een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zetten. Een uurtje maakt niet zoveel verschil zou je zeggen, maar op jaarbasis bespaar je al snel €160.

2.    Investeer in isolatie
Het is natuurlijk lekker om je verwarming op koude dagen hoog aan te zetten, maar als je huis niet goed geïsoleerd is heeft het weinig zin. Zeker wanneer de warme lucht stijgt en het dak niet goed geïsoleerd is, zul je merken dat er heel veel warmte verloren gaat. Zonde, toch?

3.    Richt je huis verstandig in
Naast een goede isolatie zijn er nog meer manieren om je huis zo warm mogelijk te houden. Ten eerste werken gordijnen als perfecte isolators. Ze houden de warmte goed binnen en houden toch ook tegen. Ook kun je gebruik maken van tochtstrips. Als je deze langs kieren bij ramen en deuren aanbrengt, voorkom je weer dat er warmte verloren gaat. Zo zijn er nog veel meer andere dingen zoals een brievenbusborstel die de warmte binnenhouden.

4.    Kook slim
Gebruik ten eerste de juiste maat pan bij het koken. Wanneer je een te grote pan gebruikt voor een kleine maaltijd, gaat er heel veel energie verloren omdat maar een klein deel van de pan werkelijk wordt gebruikt.
Ook is het verstandig de afzuigkap niet te lang aan te hebben staan. Het zit ‘m stiekem al in de naam: hij zuigt niet alleen de geur weg, maar ook de warmte.

5.    Gebruik een waterbesparende douchekop
Warm douchen an sich verbuikt al heel veel energie, en als je ook nog eens lang doucht loopt dit natuurlijk nog hoger op. Het is dus handig om een waterbesparende douchekop aan te schaffen zodat je bij wijze van spreken even lang kan blijven douchen, maar wél minder water verbruikt.

6.    Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen
LED verlichting is energiezuinig en zal je veel geld besparen. Energiezuinige lampen zijn in eerste instantie vrij duur om te kopen, maar als je ze eenmaal gebruikt heb je dat zo weer teruggewonnen.

7.    Let op het energieverbruik van apparaten
Sommige apparaten slokken meer energie op dan anderen, dus daarom is het goed om even te kijken naar het energieverbruik voordat je een apparaat aanschaft.

8.    Laat de koelkast nooit even openstaan
Wanneer je de koelkast opendoet warmt ‘ie heel snel weer op. Zeker als je koelkast niet zo vol staat gaat de kou heel snel verloren omdat deze niet goed vast kan worden gehouden. De koelkast moet hierna weer extra hard werken om de temperatuur goed te krijgen, en verbruikt zo onnodig veel energie.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.