Ads Top

Krachten gebundeld voor geothermie greenport

Het Westland is dé plek voor toepassing van geothermie. Tijdens een werkbezoek van onder meer gedeputeerde Adri Bom-Lemstra vertelden diverse betrokken partijen over de bijzondere samenwerking in het geothermieproject Trias Westland.

De vraag naar warmte in het Westland is groot vanwege de teelt van groente, fruit en planten. Met aardwarmte kunnen de kassen duurzaam verwarmd worden. Daaraan werken het nutsbedrijf HVC, dat onder meer aardwarmteprojecten realiseert en duurzame energie produceert, en de greenportbedrijven die de warmte willen afnemen.
Volgens een innovatief systeem kan straks ieder bedrijf de warmte krijgen die nodig is. De aardwarmte is een goed alternatief voor aardgas. Het warme water wordt opgepompt uit de dieper gelegen aardlaag vanaf 2,3 kilometer diepte, de zogeheten Onderkrijtlaag.

Bijzonder aan dit project is de samenwerking en het eigenaarschap van de tuinders via een eigen coöperatie. Een groot deel van het project wordt gedragen door belanghebbenden; de glastuinbouwers. De deelnemende tuinders zijn voor 15 jaar mede-eigenaar op basis van een kostprijsmodel. Er ontstaat een geothermiebedrijf van én voor de ondernemers in de Westlandse glastuinbouw. Ook de Haagse Hogeschool, de gemeente Westland en de provincie dragen bij aan de innovatieve toepassing.

Tijdens een werkbezoek van onder meer Dion van Steensel (algemeen directeur HVC), Karin Zwinkels (wethouder gemeente Westland), Leonard Geluk (voorzitter CvB Haagse Hogeschool) en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra werden alle partijen bijgepraat over de stand van zaken van de boringen naar geothermie, de aanleg van een warmtenet voor de verspreiding en de rol van diverse partijen daarbij. Behalve warmte, leveren de boringen namelijk ook een schat aan informatie op, waar bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool verder onderzoek naar doet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.