Ads Top

Nieuwe windatlas voor offshore windenergiesector

Het KNMI brengt samen met 'ECN part of TNO' en Whiffle een nieuwe en verbeterde windatlas uit. De Dutch Offshore Wind Atlas (DOWA) - vanaf 17 januari 2019 gratis beschikbaar - geeft informatie die de offshore windenergiesector helpt om de wind op de Noordzee beter te begrijpen.

Met deze informatie kunnen de Nederlandse overheid en windturbineontwikkelaars offshore windparken efficiënter plannen, bouwen en exploiteren

De oude KNMI-windatlas uit 2013 (KNW) is uitgebreid van 35 naar 40 jaar (1979-2019). Daarnaast is ook een nieuwe 10-jarige windatlas gemaakt voor de Noordzee (DOWA). De nieuwe atlas bevat windinformatie tot grotere hoogte en voor een groter domein, de mogelijkheid om lokaal verder in te zoomen en een betere representatie van de werkelijkheid van uur tot uur (dagelijkse gang). Met deze informatie kunnen de Nederlandse overheid en windturbineontwikkelaars offshore windparken nog efficiënter plannen, bouwen en exploiteren.

Omdat windturbines steeds hoger worden en geëxperimenteerd wordt met technieken als energieopwekking met vliegers (kite-power) was het belangrijk windinformatie te hebben op hoogten tot 600 meter. De klimatologie in de KNW-atlas was beperkt tot 200 meter en eerdere atlassen gingen niet hoger dan 100 meter.

Ook omvat de windatlas een groter domein inclusief een deel van de Noordzee waar de Duitse offshore windparken worden gebouwd en gepland. Daarnaast bevat de DOWA informatie waarmee lokaal nog verder ingezoomd kan worden van uurlijks en 2,5 bij 2,5 kilometer gridafstand naar 10 seconde en 100 meter. Dit soort informatie is onder andere nuttig voor het berekenen van belasting op windturbines.

In het DOWA-project werken KNMI, ‘ECN part of TNO’ en Whiffle (een spin-off van de TU Delft) niet alleen samen aan het maken van windatlassen met informatie over 'ongestoorde wind', dat wil zeggen zonder invloed van de windparken op de wind (KNW en DOWA), maar ook aan onderzoek om zogeffecten (windschaduw) van windturbines en windparken te modelleren. Verder werkt het KNMI samen met Whiffle aan het combineren van hun weermodel en Whiffle’s Large Eddie Simulatie model (LES) om lokaal zeer gedetailleerde windinformatie te kunnen leveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.