Ads Top

Eerste praktijkproef met flexibele methode voor productie van groen gas

Het Convenant Duurzaam Ameland zet de plannen voor de productie van groen gas op Ameland om in actie. AHPD Projects, Bareau Group, GasTerra, NAM, ASN Bank en de gemeente Ameland gaan op het eiland een volledig operationele hogedrukvergister bouwen. Hiervoor hebben de partijen op 19 december een intentieovereenkomst getekend.

De betreffende technologie, Autogenerative High Pressure Digestion (AHPD), gebruikt een innovatief proces voor de productie van groen gas, dat afrekent met de traditionele nadelen van gewone vergisting. Zo is het proces flexibel: in één installatie kan zowel rioolslib als keukenafval worden vergist. Ook is het ‘digestaat’, de reststof die vrijkomt bij de vergisting, naar verwachting lokaal bruikbaar als meststof. Daardoor is het AHPD-proces efficiënt op de schaal van de Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Het plan is om het AHPD-proces op kleine schaal, passend bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties op Ameland, in de praktijk te demonstreren. Daarvoor hebben AHPD Projects, Bareau Group (eigenaar van het proces), GasTerra, NAM, ASN Bank en de gemeente Ameland vandaag een intentieovereenkomst getekend. Het is de eerste keer dat AHPD in de praktijk wordt toegepast.

In de intentieverklaring staat dat de gemeente grond beschikbaar stelt, de inzameling van horeca- en keukenafval gaat organiseren en participeert in een op te richten exploitatie-vennootschap. GasTerra tekent voor een financiële bijdrage en de marktconforme inkoop van het geproduceerde groene gas, Bareau Group stelt technologische kennis en licenties beschikbaar, NAM levert een financiële bijdrage en ASN Bank helpt bij de financiering. Het project wordt verder mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Waddenfonds.

“Straks kunnen we niet alleen groen gas maken uit rioolslib”, zegt Bareau-directeur Kirsten Zagt, “maar ook keukenafval in de reactor doen. Dat levert veel extra gas op. De opbrengst neemt nog verder toe als we waterstof aan het proces toevoegen. Groene waterstof kun je maken van overtollige duurzame elektriciteit. Het gasnet wordt kan bij toepassing van deze techniek een ideale opslag worden voor duurzame energie.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.