Ads Top

'Druk op kolenfonds heeft resultaat'

Het kabinet gaat toch middelen beschikbaar stellen voor een zogenoemd 'kolenfonds'. Dat staat in de laatste teksten van het klimaatakkoord van gisterenavond.

Door het verbod op het gebruik van kolen raken duizenden mensen in de kolencentrales, het kolenvervoer en de kolen op- en overslag als eerste hun baan kwijt. Daaronder zullen ook mensen zijn die niet omgeschoold kunnen worden, omdat de arbeidsmarkt hele andere vaardigheden vraagt. Die mensen moeten gecompenseerd worden door zo'n 'kolenfonds'.

Kitty Jong van FNV: 'Dat het kabinet nu middelen ter beschikking stelt, is een eerste stap die belangrijk is voor de duizenden mensen die hun baan kwijt raken. Overigens zeg ik: eerst zien dan geloven, want het is nog niet precies duidelijk wat het kabinet nodig acht. Daarvoor wacht ze een onderzoek naar compensatiemogelijkheden af.'

FNV blijft het klimaatakkoord zwaar onvoldoende vinden op het punt van eerlijke verdeling van lusten en lasten. Daarbij is uitgangspunt voor de vakbond dat de vervuilende industrie meer betaalt. Dat is belangrijk voor het draagvlak in de samenleving. Draagvlak is er ook niet als de tienduizenden mensen die van baan moeten veranderen, slechte banen krijgen. Banen zonder zekerheid en fatsoenlijk cao-loon, bijvoorbeeld in de nieuwe windmolensector.

Kitty Jong: 'Dat mag geen cowboysector worden, waar mensen onder het minimumloon moeten werken om al die windmolens te installeren. Dat geldt ook voor de installatie van zonnepanelen, dat mag niet gebeuren door ongezekerde en onverzekerde mensen. Wij willen goede groene banen zodat ook starters op de arbeidsmarkt de kansen die er nu liggen kunnen pakken.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.