Ads Top

Zonne-energiepark kan half Heeten van stroom voorzien

Het zonne-energiepark in Heeten is 21 september 2018 officieel geopend. Het park telt 7.750 zonnepanelen, waarmee 600 huishoudens (de helft van het dorp) van duurzame elektriciteit kunnen worden voorzien.

Bijzonder aan het zonnepark is dat het een lokaal initiatief is van inwoners, die samen Energiecoöperatie Endona zijn gestart. Edona is 100 procent eigenaar van het park, waardoor ze volledige zeggenschap over de winsten heeft. Die gebruikt Endona voor maatschappelijke projecten in en rondom Heeten. De Heetense gemeenschap profiteert zo optimaal van de opwek van duurzame energie. Edward Weening, voorzitter van Endona: ‘Inwoners hebben dankzij ons zonnepark de unieke kans om duurzame, groene stroom van ’t Sallandse land af te nemen. Daarnaast kunnen bewoners binnenkort financieel participeren en daarmee bijdragen aan het eigen vermogen van het zonnepark. In ruil daarvoor bieden wij hen een hoog rendement van wel 4%’.
Verduurzamen op eigen kracht

Dorpen verduurzamen steeds meer op eigen kracht. Actieve bewoners zijn van groot belang om wijktransities te laten slagen en daarmee een randvoorwaarde voor het slagen van de energietransitie.

Gedeputeerde Annemieke Traag: ‘Ik ben er trots op dat dit lokale initiatief gerealiseerd is. Een prestatie van formaat van alle betrokkenen, die er jarenlang bijna al hun vrij tijd in hebben gestoken. Endona is een prachtig voorbeeld van een lokaal initiatief dat zich heeft ontwikkeld tot een professionele organisatie. We verwachten meerdere initiatieven uit de samenleving. Ze zorgen voor bewustwording en draagvlak voor de energietransitie en dragen bij aan de ambities uit ons programma Nieuwe Energie Overijssel, waar we met kernpartners werken aan een energieneutraal Overijssel in 2050.'

Het park is ontwikkeld samen met diverse partners uit het programma Nieuwe Energie. De Provincie heeft Endona ondersteund vanuit de Initiatievenmakelaars, de subsidie Lokale Initiatieven en met een lening uit het Energiefonds Overijssel.
Experimenteren met lokale energiemarkt

Naast het opwekken van duurzame energie, heeft Endona ook de ambitie duurzame energie lokaal op te slaan, te verspreiden en te verkopen. Daartoe heeft Endona als eerste energiecoöperatie in Nederland een ontheffing van de elektriciteitswet gekregen. Dat geeft hen de mogelijkheid te experimenteren met het realiseren van een lokale energiemarkt. Dat doen ze onder de naam GridFlex Heeten en in samenwerking met verschillende partijen, waaronder netbeheerder Enexis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.