Ads Top

Onverwachte onbeschikbaarheid van meerdere nucleaire centrales stelt België voor problemen

Aan het begin van de winter wordt België geconfronteerd met de plotse onbeschikbaarheid van meerdere nucleaire centrales als gevolg van betonrot en onderhoud.

Met de langdurige onbeschikbaarheid van Doel1, Doel2, Tihange2 en Tihange3 verdwijnt - in elk geval tot midden december- 3000 megawatt (MW) aan nucleaire capaciteit. Dit komt overeen met 25 procent van de totaal geïnstalleerde beheersbare productiecapaciteit van België. Zonder bijkomende capaciteit van 1600 tot 1700 MW kan netbeheerder Elia niet garanderen dat de bevoorradingszekerheid op elk moment verzekerd is zonder afschakelplan. De maand november is het meest kritiek. 

Uit de analyse die Elia begin vorige week overhandigde aan minister van Energie Marie Christine Marghem, blijkt dat in de huidige marktomstandigheden de wettelijke LOLE-criteria (Loss Of Load Expectation) niet worden gehaald. De LOLE is een statistische berekening die het aantal uren aangeeft waarbij de vraag niet gedekt kan worden door de beschikbare productiemiddelen. Bij een normale werking van het systeem moet de LOLE onder de 3 uur blijven voor gemiddelde omstandigheden en 20 uur voor extreme situaties.

In samenspraak met de federale minister van Energie en diverse marktpartijen worden nu verschillende opties bekeken die oplossingen kunnen bieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.