Ads Top

Geschilbesluit NAEN en Liander over aansluitplicht zonnepanelen

Liander heeft ten onrechte zonnepanelen van de Coöperatie Nije Altoenae Energie Neutraal 2020 U.A. (NAEN) geweigerd aan te sluiten op het openbare net.

De zonnepanelen komen te liggen op het dak van een loods in het dorp Nije Altoenae in Friesland. NAEN heeft op dit dak voor drie delen een opstalrecht gevestigd. Op elk deel wil NAEN zonnepanelen realiseren. Op het eerste deel van het dak liggen al zonnepanelen. Dit geschil ging over aansluiting van het tweede deel. Het derde deel wil NAEN in gebruik geven aan de Bildtse Energie – coöperatie die daar dan vervolgens zelf zonnepanelen op kan realiseren.

In het geschilbesluit heeft de ACM uitgelegd dat een ieder het recht heeft op één aansluiting voor elke afgebakende onroerende zaak. Dit is de aansluitplicht van een netbeheerder. De aansluitplicht brengt niet mee dat een netbeheerder verplicht is om op één onroerende zaak meerdere aansluitingen te realiseren.

De centrale vraag in dit geschil was of de twee delen waar NAEN zonnepanelen op willen laten plaatsen samen één onroerende zaak vormen of dat elk deel een afzonderlijke onroerende zaak is. In het geschilbesluit heeft de ACM aangegeven dat voor de afbakening van een onroerende zaak de beschikking van de gemeente leidend is. De gemeente is op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken bevoegd om onroerende zaken af te bakenen. Een netbeheerder of de ACM zijn hiertoe niet bevoegd. Als een netbeheerder bij het realiseren van een aansluiting twijfelt aan de afbakening door de gemeente dan kan een netbeheerder in contact met de gemeente treden. 

In deze zaak is Liander niet afgegaan op de beschikking van de gemeente en Liander wilde niet met de gemeente in overleg treden. De ACM heeft daarom geconcludeerd dat Liander ten onrechte het verzoek om een aansluiting heeft geweigerd.   

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.