Ads Top

Leveringszekerheid vraagt om samenwerking lidstaten

Tien brancheorganisaties van energiebedrijven in Europa, waaronder Energie-Nederland, hebben een gezamenlijk pleidooi gehouden. Zij willen een Europese aanpak voor de leveringszekerheid.

De transitie in de energiesector verloopt razendsnel. Waar in het verleden altijd voldoende regelbaar vermogen aanwezig was, ontstaat steeds sneller een situatie, onder andere door sluiting van conventionele centrales en kerncentrales, waarbij leveringszekerheid een vraagstuk wordt. De Europese stroommarkt kenmerkt zich door een hoge mate van interconnectiviteit.

Die onderlinge verbondenheid in een vrije stroommarkt biedt een deel van de oplossing, hoewel verbeteringen mogelijk zijn. Ook moet gewerkt worden aan CO2-vrije vormen van regelbaar vermogen, zoals opslag en flexoplossingen. Maar krapte in het aanbod, bijvoorbeeld op een moment zonder wind of zon, kan onderlinge solidariteit tussen lidstaten zwaar op de proef stellen. Economisch gezien is er nu geen basis om nieuwe conventionele centrales te bouwen. Er moet dus goed worden bekeken welke bestaande capaciteit nodig is in de stroommarkt van de toekomst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.