Ads Top

NAM eerste klant voor baanbrekende inspectierobot

Met NAM als ‘launching customer’ start het in Delft gevestigde bedrijf ExRobotics de productie van inspectierobots. De robots kunnen kijken, ruiken en voelen in explosiegevaarlijke omgevingen. NAM kan de eerste tien exemplaren eind dit jaar in gebruik nemen.

ExRobotics is een pionier in de ontwikkeling van robots voor explosiegevaarlijke omgevingen. Ook is het een van de weinige bedrijven ter wereld die zulke robots mag bouwen. De robot kan meetapparatuur aflezen met beeld- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken’, zelfstandig zijn weg vinden tussen installaties en terug naar zijn laadstation. Hij kan worden ingezet voor inspectie en onderhoud. Zo lopen medewerkers en inspecteurs minder risico.

De grootste uitdaging ligt voor ExRobotics niet eens in het bouwen van de op afstand bestuurbare robots, maar in de certificering voor toepassing binnen een ontvlambare situatie. De ATEX/IECEx-certificering stelt hoge eisen aan de robot en de gebruikte materialen. Omdat de meeste onderdelen niet te koop zijn, heeft ExRobotics ze zelf ontwikkeld en laten certificeren. Om de onderdelen vervolgens ook te mogen produceren, moest ook het bedrijf zelf worden gecertificeerd.

NAM is de eerste producent in de olie- en gasindustrie die de technologie op grote schaal toepast. NAM wil de inspectierobots uiteindelijk op alle onbemande installaties gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.