Ads Top

Ondergrondse waterkrachtcentrale noodzakelijk voor klimaatdoelen

Blue Battery, een spin-off van promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht, heeft op 3 oktober 2018 in Utrecht het plan gepresenteerd voor een ondergrondse energiebuffer in Limburg. Het onderzoek liet zien dat dit noodzakelijk en mogelijk is. Daarom zijn experts uit wetenschap en bedrijfsleven en een projectteam gestart met de voorbereidingen, zodat de bouw over twee jaar kan beginnen.

Een energiebuffer moet problemen voorkomen. Omringende landen gebruiken daarvoor stuwmeren. Is er elektriciteit nodig, dan stroomt water uit het meer via een turbine/generator naar beneden. Is er elektriciteit teveel (bijvoorbeeld als het ´s nachts hard waait), dan pomp je het water weer omhoog. Wereldwijd wordt 99 procent van alle opslag van elektriciteit op deze manier geregeld. Het is de enige technologie voor grootschalige opslag die beschikbaar is, zonder dat eerst nog R&D nodig is.

Blue Battery gaat deze techniek nu naar Nederland halen. Dat is mogelijk dankzij onderzoek aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Dr. Jan Huynen, de oprichter van Blue Battery, promoveerde op 20 september op dit onderzoek. Hij becijferde daarin alle details van een waterkrachtcentrale in de Limburgse bodem. Bovengronds komt een klein (25 ha) meer. Ondergronds komt een tweede reservoir op 1,4 km diepte in een homogene laag hardsteen. Het water circuleert tussen deze twee reservoirs, net als bij een conventionele waterkrachtcentrale.
Omdat het hoogteverschil zo groot is, is maar weinig water nodig om toch veel energie te kunnen opslaan. De energiebuffer die Blue Battery wil bouwen kan een dag lang een miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien. Of, net zo belangrijk, de Nederlandse industrie draaiend houden op een bewolkte, windstille dag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.