Ads Top

Eneco wil beheer blokverwarming bij VVE leggen

In Nederland worden ongeveer 550.000 woningen gezamenlijk verwarmd via stadsverwarming of blokverwarming. De bewoners hebben dan geen eigen Cv-ketel voor hun verwarming, maar krijgen het warme water dat meestal afkomstig is van de restwarmte van de industrie – vaak het koelwater van een energiecentrale.

In 2016 stuurde warmteleverancier Eneco aan enkele VVE’s in de wijk Overvecht en één in Oog in Al een brief waarin ze eenzijdig aankondigde af te willen van het beheer en de administratie van de warmtelevering. De VVE moest het maar overnemen. Weigerde de VVE dat, dan zou deze taak worden overgenomen door Ista, een bedrijf dat warmtemetingen verricht en administreert. Dat zou elke bewoner geld kosten, soms tot wel 200 euro per jaar. De bewoners voelden hier niets voor, dan moesten ze meer geld betalen voor exact hetzelfde als ze nu al hebben. En ze begrepen ook niet waarom Eneco dit zo graag wilde.

Het grootste ongemak voor Eneco is het meten van het gebruik. Dat is lastig omdat het hete water onderweg in de flat steeds kouder wordt. Wie aan het einde van de leidingen woont, zet de verwarming hoger en betaalt vaak meer dan een ander, soms wel vier keer zoveel. Ook komen er regelmatig storingen voor en ontstaat de vraag wie verantwoordelijk is voor de reparatie en de kosten. Al met al is er vaak gedoe met de stadsverwarming.

Eneco wil af van al deze taak en stelt zich op het standpunt dat haar verantwoordelijkheid eindigt zodra de warmwaterleiding de flat binnengaat. Die flat is eigendom van de gezamenlijke bewoners en hun VVE is vanaf dat moment verantwoordelijk. Niet alleen voor het doorleveren van het water naar de appartementen, maar ook voor het onderhoud en de afrekening met de bewoners.

De VVE’s weigerden echter aan dit dictaat mee te werken, zo werd zaterdag duidelijk bij VARA's Kassa. De onderhandelingen met deze twee VVE’s liepen vast en Eneco werd ongeduldig en ging deadlines stellen. De laatste loopt op 1 november 2018 af. En als de VVE’s niet akkoord gaan, dan dreigen ze de warmtelevering te beëindigen. En zitten de bewoners letterlijk in de kou.

1 opmerking:

  1. Een goede reden om niet aan de stadsverwarming te willen: je zit altijd vast aan één commerciële partij en wordt dus zo goed als zeker uitgemolken.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.