Ads Top

GVB op groen met stroom van Vattenfall

Vanaf 1 januari 2019 is Vattenfall de nieuwe energieleverancier van GVB, het Amsterdamse Vervoerbedrijf. Het gaat om duurzame energie die in Nederland wordt opgewekt.

De looptijd van het contract is 10 jaar en loopt tot en met eind december 2028. De groene stroom komt voor 100 procent uit eigen land. Windmolens van onder meer het net gebouwde windpark Slufterdam zullen specifiek voor GVB worden ingezet. Daarnaast zal in samenwerking met Vattenfall extra duurzame opwekcapaciteit worden gerealiseerd om in de energiebehoefte van GVB te voorzien. Vattenfall ziet dit als het begin van een 10-jarig durende partnerschap om het Amsterdamse vervoer groen te laten rijden en verschillende gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen om duurzaamheid te promoten.

GVB is grootverbruiker van elektriciteit en wil vanaf 2025 klimaatneutraal zijn; het aanvullend vergroenen van het elektriciteitsverbruik is de volgende stap om dit te bereiken. Het bedrijf verbruikt net zoveel energie als 45.000 huishoudens in Amsterdam. Dat worden zelfs circa 55.000 huishoudens wanneer ook de elektrische bussen gaan rijden.

Eén van de samenwerkingspunten tussen de bedrijven betreft de ontwikkeling van een zogenaamde 'energy hub'. Het is de bedoeling dat pand van GVB een groot zonnedak krijgt. De gedachte is ook dat Amsterdammers mee kunnen profiteren van deze extra opwekcapaciteit. In de komende periode bekijken de bedrijven hoe dit het beste vorm kunnen krijgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.