Ads Top

Lege bedrijfsdaken Zuid-Holland goed voor 20 vierkante kilometer aan zonnepanelen

Op lege bedrijfsdaken, scholen, sporthallen en andere grote daken in Zuid-Holland is ruimte om tenminste 20 vierkante kilometer aan zonnepanelen neer te leggen. Daarmee zouden de 980.000 huishoudens in stroom kunnen worden voorzien. De provincie roept bedrijven en gemeenten op tot "meer actie".

Slechts een fractie van (overwegend) bedrijfsdaken wordt nu gebruikt voor de opwekking van zonne-energie. Uit berekeningen van de provincie Zuid-Holland blijkt dat op dit soort daken een enorme potentie ligt om relatief eenvoudig en financieel gunstig zonne-energie op te wekken. Berekend is dat op de bedrijfsgebouwen en andere grote daken in Zuid-Holland (minimaal 500 vierkante meter) ruim 12 miljoen zonnepanelen kunnen worden neergelegd. Dat is goed voor 10,6 Petajoule, oftewel 60 % van de totale stroomconsumptie van Zuid-Hollandse huishoudens. De data zijn te raadplegen via de interactieve Zonnewijzer-tool van de provincie Zuid-Holland.

e gedeputeerden Adri Bom-Lemstra (Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken) en Han Weber (Energie) vinden dat eigenaren van bedrijfsvastgoed in Zuid-Holland een tandje kunnen bijzetten om die potentie te benutten. En ook dat gemeenten zon op grote daken beter mogen stimuleren. Ze deden die oproep tijdens een werkbezoek met wethouders en bedrijfsleven aan ABC Westland in Poeldijk. Daar ligt het grootste aaneengesloten zonnedak van Zuid-Holland met 70.000 vierkante meter aan zonnepanelen op de daken van ABC’s koelloodsen. Het werkbezoek was de eerste in de reeks Realisatietours Slim Ruimtegebruik, waarbij de provincie het beter benutten van bestaand vastgoed wil promoten.

Ook gemeenten kunnen bedrijven helpen om zon op bedrijfsdaken te stimuleren, zeggen de provinciebestuurders. Ze wijzen op de aanjaagregelingen die lopen in onder andere Gouda, Waddinxveen, Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Vlaardingen, Schiedam, Teylingen en sinds kort ook in Dordrecht en Sliedrecht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.