Ads Top

Westland gaat voor duurzame straatverlichting

De gemeente vervangt de straatverlichting van 20 jaar of ouder voor moderne armaturen met energiezuinige LED-lampen vanaf 2 juli. Deze verlichting heeft daarnaast een veel langere levensduur dan de bestaande lampen, die niet meer voldoen aan de huidige technische eisen. Met de vervanging zet de  gemeente een grote stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid.

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de openbare verlichting. Wethouder Leen Snijders (Openbare Ruimte): “Deze vorm van energiezuinige openbare verlichting past perfect in ons streven naar een duurzame en veilige gemeente waar we zaken slim regelen. Het brengt de bewoners in de straat een betere verlichting, waardoor de sociale veiligheid toeneemt. Bovendien, en ook dat is prachtige winst, zorgt deze verlichtingsvorm ook voor lagere energie- en onderhoudskosten.”

Omdat niet alle armaturen direct aan vervanging toe zijn, gebeurt de vervanging van de verlichting in fasen. De start is in Wateringen waar per wijk de straatverlichting wordt vervangen. Zodra Wateringen klaar is, volgen  verspreid de andere kernen.  De verwachting is dat in 2030 ruim 75% van alle straatverlichting is vervangen. Hiermee voldoet de gemeente aan de doelstellingen van het energieakkoord.

e vervanging van de verlichting levert een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de doelstellingen die de gemeente zich stelt op het gebied van duurzaamheid. Bovendien is er dankzij het toepassen van LED-verlichting en slimme technieken sprake van betere verlichting, vergroting van het gevoel van veiligheid  en minder lampstoringen. Hierdoor worden niet alleen de energiekosten naar beneden gebracht, maar dalen ook de totale kosten voor openbare verlichting.

De energiezuinige LED-verlichting dimt ’s nachts automatisch. Nu wordt de helft van de lantaarnpalen na 23.00 uur gedimd met een lager lichtniveau. De lampen met nieuwe verlichting blijven aan, maar schijnen tussen 23.00 en 06.00 uur minder fel. De LED-lampen geven wit licht. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.