Ads Top

Picnic start proef met opslag energie in bezorgwagentjes

Online supermarkt Picnic gaat in de gemeente Rotterdam een eigen zogenaamd smart grid ontwikkelen, een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt.

De proef is de grootste ooit: 160 autootjes van Picnic zullen samen een netwerk vormen. De elektrische bezorgwagentjes zullen hiervoor worden uitgerust met slimme accu’s die energie kunnen opslaan wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is en deze kunnen afgeven als het net daaraan behoefte heeft.

De websuper bouwt hiervoor samen met technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE en Dexter Energy Services een netwerk dat bestaat uit zonnepanelen, slimme laders, (stationaire) batterijen voor opslag van energie in de distributiecentra en slimme accu’s in de elektrische bezorgauto’s.

Samen met Dexter Energy Services breidt ENGIE het energiemanagementsysteem uit dat alle componenten met elkaar verbindt. Slimme algoritmes zorgen ervoor dat energie op het juiste moment gebruikt wordt.

Picnic kiest bewust voor een pilot in Rotterdam. In de havenstad is vorig jaar al begonnen met een ander slim energienetwerk waarop in de komende jaren 20.000 huishoudens en bedrijven aangesloten zullen worden, het grootste smart grid van Europa. De slimme software in het systeem stelt elektrische apparatuur als wasmachines, ijskasten en koelcellen in staat om te communiceren met windmolens, zonnepanelen en zelfs elektrische auto’s en zo te bepalen op welk moment het apparaat het beste energie kan opnemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.