Ads Top

Van NIMBY naar PIMBY

Een zonnepark vestigen zonder één enkel bezwaarschrift? Pal naast een woonwijk nog wel? De initiatiefnemers van solarpark De Kwekerij in het Gelderse Hengelo hebben bewezen dat het kan.

Bijzonder, want vaak steekt een storm van protest op zodra omwonenden lucht krijgen van plannen voor zonneparken of windturbines in hun directe omgeving. Er zijn legio voorbeelden van bewonersprotesten die de afgelopen jaren de landelijke pers haalden. Van de opstandige Urkers die zich (tevergeefs) verzetten tegen de vestiging van windpark Westermeerwind tot de Katwijkers die te hoop liepen tegen een offshore windpark voor ‘hun’ kust, en recent de bij de Raad van State procederende Groningers die het geplande zonnepark Midden Groningen níet in hun achtertuin willen. Het NIMBY-effect (‘not in my backyard’) doet zich in heel Nederland voor, en niet alleen bij grootschalige energie-installaties. Ook als je maar één windturbine wil plaatsen, moet je terdege rekening houden met petities, actiecomités en bezwaarschriften.

Dat NIMBY-effect werd lange tijd gezien als soort natuurverschijnsel bij de ontwikkeling van energie-installaties: niet altijd prettig, maar je kunt er niets aan veranderen. Toch zijn er al langer signalen dat het ook anders kan. In 2010 bijvoorbeeld nam Eneco in Scheveningen een oude en vrijwel afgeschreven windturbine opnieuw in gebruik, juist op aandringen van de omwonenden. Die staken zelfs geld in de renovatie, in de vorm van participaties. In ruil daarvoor kregen ze korting op hun energierekening. Dankzij de inspanningen van de bewoners werd de levensduur van de Duinvogel, de naam die ze ‘hun’ windmolen hadden gegeven, met nog vier jaar verlengd. In 2014 viel het doek voor de inmiddels 16-jarige turbine; de onderhoudskosten werden te hoog om nog rendabel te zijn. Maar dit Scheveningse initiatief heeft tot op de dag van vandaag impact. Niet alleen omdat de bewoners de grondleggers waren van een van de eerste lokale energiecoöperaties in Nederland, Vogelwijk Energie(k), maar ook omdat ze lieten zien dat het geen utopie is: het PIMBY-effect, ‘please in my backyard’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.