Ads Top

Energieverbruik van gebouwen drastisch reduceren

TNO werkt in het Interreg project EnEf samen met universiteiten en bedrijfsleven om nieuwe ramen te ontwikkelen die het energieverbruik van gebouwen drastisch reduceren.

Om in de toekomst Europa op een betrouwbare en betaalbare manier van energie te blijven voorzien, is het niet alleen belangrijk het aandeel duurzame energie snel te verhogen, maar ook te kijken naar energiebesparing. Het Interreg project EnEf (Energie Efficiëntie) heeft dit laatste tot doel, en richt zich op twee belangrijke energieverbruikers: de gebouwde omgeving en de chemische industrie.

Met een aandeel van meer dan 40% in het totale energieverbruik binnen Europa, kan de gebouwde omgeving met recht een grootverbruiker aan energie worden genoemd.  Met name het verwarmen van huizen en kantoorgebouwen in de winter en het koelen in de zomer kost veel energie. Binnen EnEf worden slimme nanogestructureerde coatings ontwikkeld voor gebruik op ramen. Deze coatings herkennen of het zomer of winter is, en bepalen zo zelfstandig of het verstandig is om warmte door te laten of tegen te houden. Natuurlijk zonder dat de gebruiker daar iets van ziet. Zo ontwikkelen we het raam van de toekomst dat een belangrijke bijdrage zal leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in de gebouwde omgeving, en regio’s en steden zal helpen hun doelstellingen m.b.t. energieneutraliteit tijdig te realiseren.

De komende 18 maanden van het project zullen drie materialen worden geselecteerd. Van elk zullen demonstratie ramen worden gemaakt die onder realistische omstandigheden zullen worden beproefd op functionaliteit en langere termijn stabiliteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.