Ads Top

Besparen op energiekosten grootste drijfveer huiseigenaren aanschaf zonnepanelen

Nederlandse huizenbezitters willen zonnepanelen, maar informatie over installatie, gebruik en financiering blijft nodig om nog meer huiseigenaren te enthousiasmeren. Dit blijkt uit onderzoek van Essent onder ruim 1.000 huizenbezitters in Nederland. Besparen op energiekosten is de grootste drijfveer om zonnepanelen aan te schaffen. Maar ook het milieuaspect speelt een rol. Voor driekwart van de Nederlanders is de bijdrage die zonnepanelen leveren aan het milieu ook een belangrijke reden. Nederlanders blijven wel Nederlanders: huizenbezitters die geen zonnepanelen overwegen, geven als belangrijkste reden aan dat dit komt door een te hoog prijskaartje.

Op dit moment heeft bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren zonnepanelen op zijn of haar dak. Van de huizenbezitters die geen panelen hebben, overweegt maar liefst 44 procent ze aan te schaffen. Veertien procent van de huiseigenaren die aangeeft geen zonnepanelen te willen kopen, zegt wel zonnepanelen te overwegen als zij deze kunnen huren.

Meer dan de helft (58 procent) van de respondenten vindt dat iedereen zonnepanelen zou moeten hebben. Met name omdat het volgens hen de opwarming van de aarde tegengaat. Meer dan een derde (37 procent) van de ondervraagden gaat hierin nog verder. Zij vinden dat zonnepanelen zelfs verplicht zouden moeten worden voor iedereen die het zich kan veroorloven.

Financiën spelen een doorslaggevende rol bij zowel voor- als tegenstanders van zonnepanelen. Zo geven huiseigenaren die geen zonnepanelen willen aan dat de hoge investering vooraf hen tegenhoudt. Huiseigenaren die zonnepanelen juist wel serieus overwegen, zien vooral de financiële voordelen.

De kennis over zonnepanelen is behoorlijk onbekend terrein voor de meeste respondenten. Huiseigenaren met zonnepanelen denken gemiddeld aan 467 kWh, terwijl huizenbezitters die geen zonnepanelen bezitten denken dat een zonnepaneel bijna 900 kWh oplevert. “Een zonnepaneel levert zo ongeveer 230 kWh per jaar op”, vertelt Leenders. “Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3000 kWh. Dit betekent dat een dergelijk huishouden 13 zonnepanelen nodig heeft om volledig te kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte.” Verder denkt een derde van de ondervraagde huiseigenaren dat zonnepanelen altijd in het zonlicht moeten staan en een kwart van de Nederlanders denkt dat zonnepanelen niet werken als het regent. Beide aannames zijn echter onjuist.

Nederlanders willen uiteindelijk ook graag dat hun huis er mooi uitziet. Maar liefst 16 procent zegt geen zonnepanelen te nemen omdat ze zonnepanelen niet mooi vinden. Ruim veertig procent van de zonnepanelenbezitters had ze graag zelf willen vormgeven, indien dat mogelijk was. Voor bijna een kwart van de mensen die nog geen zonnepanelen heeft, is het uiterlijk ook echt doorslaggevend, zij willen ze alleen als ze de panelen zelf kunnen ontwerpen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.