Ads Top

Vv Ruurlo bespaart energie en geld door De Groene Club

Voetbalvereniging Ruurlo doet mee aan De Groene Club en heeft grootste plannen. Een derde van de sportclubs die meedoen aan de verduurzamingsproef van De Groene Club besparen bij elkaar nu al ruim €10.000 per jaar. Begin dit jaar ontvingen de deelnemende clubs een energieadvies op maat. Hierna gingen ze direct met de quick wins aan de slag.

Op basis van de energiescan verving de Ruurlose voetbalvereniging meteen alle verlichting in de kantine en kleedkamers door LED-verlichting. Ook plaatsten ze bewegingssensoren. ‘Natuurlijk doen we mee met dit project vanwege de financiële besparing die het ons in de toekomst oplevert’, licht voorzitter Henry Meutstege toe. ‘Maar het is ook een maatschappelijke kwestie.’ ‘We doen het ook om iets bij te dragen aan het milieu’, voegt oud-voorzitter Ben Lodeweges toe. Lodeweges zit in de werkgroep ‘duurzaamheid’ van de club, samen met enkele andere voetballeden die interesse hebben in duurzaamheid. Ze krijgen advies en begeleiding van de energieadviseur van De Groene Club.

‘We hebben hier een prachtig groot dak waar heel goed zonnepanelen op kunnen’, aldus Meutstege. De investeringen betalen zich vrij snel terug. ‘Binnen 5 jaar zijn de zonnepanelen afbetaald en binnen 10 jaar is de investering in LED-veldverlichting eruit.’ Ook heeft de club geluk dat de cv-ketel op een centrale locatie zit. Daardoor kunnen ze deze gemakkelijk vervangen door een zonneboiler. Deze plannen gaan de club energie en geld besparen. Zo is Vv Ruurlo een mooi voorbeeld voor andere sportclubs in Gelderland.

De voorzitter en oud-voorzitter horen van de leden tot nu toe alleen positieve geluiden over de plannen. Mensen komen zelf ook met ideeën ‘dat dak is perfect voor zonnepanelen!’. En sponsoren zoals installatietechniekbedrijven melden zich om de installaties uit te voeren. Vv Ruurlo wil dan ook vooral kijken waar ze samen kunnen werken met lokale bedrijven voor de installatie van de zonnepanelen, zonneboiler en LED-veldverlichting.

Henry Meutstege en Ben Lodeweges zijn tevreden over de hulp die ze krijgen van De Groene Club. ‘Naast de energiescan helpt de energieadviseur ons bij het voorbereiden van de plannen. En bij het opvragen van (lokale) offertes, die we nodig hebben om op 1 januari 2019 de subsidie aan te vragen.’ Sportclubs kunnen de subsidie ‘energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’ (EDS) van het Rijk aanvragen. Samen met een lening, is de club in staat de investeringen te doen. Vv Ruurlo bespreekt deze plannen in het najaar met haar leden. De Groene Club biedt vervolgens ook ondersteuning tijdens de installatie-fase in 2019.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.