Ads Top

Regio Groningen adviseert minister Wiebes over komend gasjaar

Overheden in de regio Groningen vinden dat er een plan B moet liggen als de afbouw van de gaswinning vertraging oploopt. Verder moeten de afspraken rondom de versterking en aansprakelijkheid snel concreet worden. Daarnaast wil de regio ook aandacht voor de impact op sociale veiligheid, gezondheid, maatschappelijke onrust en economie.  

Met de ingezette lijn om de gaswinning zo snel mogelijk terug te brengen naar nul, dient de minister van EZK nog wel een aantal onzekerheden weg te nemen. Zoals rond de snelheid van de afbouw van de gaswinning en het aantal gebouwen dat versterkt moet worden. Met de afbouw van de gaswinning wordt de oorzaak van de aardbevingen aangepakt. 

In de nog in 2018 aan te passen Mijnbouwwet wordt de regio om advies gevraagd. De regio wordt jaarlijks door de minister van EZK betrokken bij het vaststellen van de hoogte van de gaswinning in het betreffende jaar.

Op 18 augustus publiceert de minister op www.overheid.nl het zogeheten ontwerp-instemmingsbesluit. Van 19 augustus tot 28 september kunnen instanties en inwoners hierop reageren door een zienswijze in te dienen. Op 15 november publiceert de minister het definitieve instemmingsbesluit. Na 15 november kan er beroep ingesteld worden bij de Raad van State.

Het advies aan Wiebes is opgesteld door de provincie, de gemeenten Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Leek, Loppersum, Marum, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela,  Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Westerwolde, Winsum en Zuidhorn, de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.