Ads Top

Grootste zonthermische project van Nederland van start

In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard wordt hard gewerkt aan het grootste zonthermische project van Nederland. Het betreft de installatie van 9.300m2 aan zonthermische panelen, die warmte gaan leveren aan de naastgelegen kassen van Tesselaar Freesia. De hoeveelheid warmte is vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 300 huishoudens. Met het project is een investering van circa 3 miljoen euro gemoeid.

Eigenaar van Tesselaar Freesia en initiatiefnemer van het project Pip Tesselaar is trots dat de uitvoering in volle gang is. Het project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost.

Grote voordeel van het systeem is het ‘Drain-back-principe’. Hierdoor gaat er gewoon water door de collectoren, dit in tegenstelling tot bijna alle andere systemen die werken met glycol.

Omdat het in het voorjaar en de herfst 's avond en 's nachts vaak nog koud is, en de kas dan ook een warmtebehoefte heeft, wordt het systeem gecombineerd met een grote warmtebuffer van 1.000m3. De warmte die overdag geoogst wordt gaat dan niet de bodem in, maar wordt in de warmtebuffer opgeslagen om 's avond en 's nachts gebruikt te worden. Om het elektra van de pompen te verduurzamen heeft Tesselaar Freesia 620 PV-panelen geïnstalleerd op het dak van de schuur. “Het verwarmen van de kas vindt op deze manier helemaal duurzaam plaats”, aldus Pip Tesselaar.

Eind 2018 wordt het project volledig opgeleverd. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een POP3 Innovatiesubsidie van de provincie Noord-Holland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.