Ads Top

Lauwersoog krijgt schepen op waterstof

Ondernemers in de haven van Lauwersoog gaan waterstof gebruiken voor de aandrijving van hun schepen. Het gaat om een proef met onder meer rondvaartboten, garnalenkotters en charterschepen. Het is de bedoeling dat de hele scheepsvloot van Lauwersoog uiteindelijk fossielvrij wordt. De provincie draagt een halve ton subsidie bij aan de proef, die in 2019 van start gaat.

Dit jaar wordt bekeken op welke manier er binnen de scheepvaartsector gebruik gemaakt kan worden van waterstof in en om de Wadden. Het project past in het Programma Lauwersoog. Hierbij werkt de provincie samen met de gemeente De Marne, ondernemers en vissers, om van Lauwersoog een duurzame, toekomstbestendige haven te maken, aantrekkelijk voor toeristen. De ondernemers hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een onderzoek dat in de tweede helft van dit jaar wordt uitgevoerd.

De deelnemende ondernemers zijn onderdeel van de coalitie Duurzame Haven Lauwersoog. Een coalitie waarbij ondernemers, gebruikers van de haven en organisaties die belang hebben bij een duurzame Waddenzeehaven, samenwerken. Op 7 juli vond het startsein voor het project plaats, waarbij symbolisch een miniatuurschip op waterstof te water werd gelaten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.