Ads Top

Energie besparen met de juiste verlichting (i.m.)

Wist je dat je met verlichting flink kunt besparen als je je oude lampen wegdoet? Dankzij nieuwe technieken en betere efficiëntie hoef je minder zorgen te maken over hoge rekeningen. Hoe je dat doet? Hier vind je wat tips.

Weg met de halogeen lamp
Halogeenlampen zijn jarenlang de standaard geweest in vele huishoudens. Tegenwoordig kan je ze het beste wegdoen: ze verbruiken veel stroom, zetten 85% van de gebruikte energie in warmte om en gaan relatief snel kapot. Vervang je oude lampen voor bijvoorbeeld spaar lampen. Deze verbruiken meestal 5-10 watt en worden minder snel heet. Het nadeel is dat deze lampen wel even de tijd nodig hebben om op maximale lichtsterkte te komen. Ook kan je kijken naar TL verlichting, ook een zuinig een duurzame vorm van verlichting.

LED verlichting
Naast de spaar lamp kan je ook denken aan de LED lamp. Sinds enkele jaren is LED verlichting de markt aan het overnemen waarbij er veel nadruk wordt gelegd op design in combinatie met duurzaamheid en zuinigheid. En zuinig zijn deze lampen zeker te noemen: met een verbruik van enkele watts en dezelfde lichtopbrengst zijn LED lampen de perfecte vervanger voor de oude halogeen lampen. Deze lampen kunnen tienduizenden uren mee in gebruik en worden amper warm. Het is niet voor niets dat deze lampen dankzij de hoge efficiëntie een A+ krijgen op het energielabel.

Domotica
Naast het gebruik van zuinige lampen kan je een slim systeem aanschaffen, ook wel smart domotica genoemd. Zo kan je op een handige manier je verlichting regelen en geld te besparen door makkelijk diverse lampen op afstand aan te sturen. Zo staan deze ook niet onnodig aan. Ook kan je verlichting dimmen, kleuren veranderen en heb je nog vele andere mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.