Ads Top

Nieuw groengasvulpunt geopend in Winsum

Wie groengas wil tanken kan vanaf nu ook terecht aan de Garnwerderweg in Winsum. Het nieuwe vulpunt bij het BP tankstation werd op 6 juli officieel geopend door gedeputeerde Nienke Homan en wethouder van de gemeente Winsum Harmannus Blok. Het is het negende tankstation in onze provincie en nummer 159 in heel Nederland. Het vulpunt is ontwikkeld door Holthausen Clean Energy Solutions, die daarmee is ingegaan op de vraag van de provincie om meer vulpunten te realiseren. De gemeente heeft de vergunning verleend en de locatie ter beschikking gesteld.

De Holthausen Groep is al enkele jaren bezig met de verduurzaming van vervoer. Zo is het bedrijf behalve met de ontwikkeling van groengasvulpunten ook actief bezig met tankstations voor waterstof. Het voordeel van waterstof boven groengas is dat het tanken snel klaar is, je er langere afstanden op kunt rijden en dat het veel beter te transporteren is, doordat de energie in gasvorm is op te slaan. De verduurzaming gaat stapsgewijs: groengas is stap één, waterstof de volgende. De vulpunten dragen de naam Holthausen Energy Points en worden de komende jaren verder in Noord-Nederland neergezet.

Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen is van mening dat het nieuwe vulpunt onderdeel is van een groter netwerk, waarin alle vormen van duurzame mobiliteit een plek hebben: groengas, elektrisch vervoer, zelfrijdende busjes, waterstof en de fiets. Ze passen in een regio waarin steeds minder CO2-uitstoot plaatsvindt en waar de overgang naar duurzame energie hoge prioriteit heeft. Homan: "Met dit nieuwe Energy Point krijgen we een betere dekking in de hele provincie. De gedachte is dat hierdoor steeds meer mensen kiezen voor een auto op groengas, omdat je binnen korte afstand de auto kunt vullen. Met dit tankstation hebben we de eerste stap gezet".

Het groengasvulpunt in Winsum is de eerste in een reeks van vijf nieuwe vulpunten in de provincie. De andere vier worden later dit jaar en begin 2018 geopend, in Appingedam, Groningen, Meeden en

Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas te zuiveren en te drogen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas. Groengas kan ingevoerd worden op het normale gasnet en gebruikt worden door iedereen die een gasaansluiting heeft. Omdat groengas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas, hoeven apparaten niet aangepast te worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.