Ads Top

Gasunie met 1MW power-to-gas installatie van Nederland

Gasunie wil gaan investeren in een power-to-gas installatie op het terrein van de gasopslaglocatie nabij Zuidwending in de provincie Groningen. Gasunie-dochters EnergyStock en Gasunie New Energy gaan bij Aardgasbuffer Zuidwending met zo’n vijfduizend zonnepanelen duurzame elektriciteit omzetten in waterstof. Daarnaast wordt duurzame energie aan het project geleverd vanuit het hoogspanningselektriciteitsnet van Tennet. Dit pilotproject (HyStock) zal de eerste power-to-gas faciliteit in Nederland zijn met een capaciteit van 1 Megawatt.

De locatie is ideaal omdat het de mogelijkheid biedt om in de toekomst waterstof grootschalig op te slaan in de speciaal voor gasopslag geschikt gemaakte zoutcavernes. Met HyStock willen de Gasunie-dochters samen met marktpartijen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de markt voor waterstof en nieuwe technieken op grotere schaal toepassen.

Gasunie New Energy ziet de omzetting van power-to-gas als een veelbelovende technologie waarin gasinfrastructuur een verbindende rol kan spelen. Waterstof wordt in de toekomst een belangrijke schone brandstof in een duurzame energievoorziening. Waterstof kan worden ingezet voor onder meer mobiliteit/vervoer, industrie en elektriciteitslevering. EnergyStock en Gasunie New Energy willen er samen met marktpartijen met het plan toe bijdragen dat de markt voor waterstof verder tot ontwikkeling komt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.