Ads Top

Eerste halfjaar levert kleine plus op voor zonnepanelenbezitter

Zonnepanelenbezitters behalen in 2017 tot nu toe een iets hoger dan gemiddelde opbrengst uit hun installatie. De opbrengst voor een gemiddelde zonnepaneel installatie was in de eerste helft van 2017 3 procent beter dan het langjarig gemiddelde. Met name de maand maart was een goede maand voor de zonnepanelen met veel zonne-uren en hoge instraling. Daarentegen waren de maanden mei en juni ondanks het hogere aantal zonuren minder gunstig dan het langjarig gemiddelde door lagere instraling. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent op basis van het aantal zonuren en instraling, gemeten door het KNMI*.

Het eerste kwartaal zorgde nog voor een 18 procent hogere opbrengst. Niet alleen scheen de zon meer dan normaal, ook de hogere instraling zorgde voor goede opbrengsten voor panelenbezitters. Met name de maand maart zorgde voor meer opbrengst.

De maanden april, mei en juni van dit jaar verliepen met 625 zonuren zonniger dan het langjarig gemiddelde van 585 uur. Voor de opbrengst is echter niet alleen het aantal zonuren, maar met name de instraling van belang. Instraling is het licht dat direct en indirect op de zonnepanelen terechtkomt. De instraling was in het tweede kwartaal lager dan het langjarig gemiddelde, waardoor de opbrengst vooral in juni achterbleef.

In het eerste half jaar hebben huishoudens met zonnepanelenbezitters met een gemiddelde installatie 3 procent extra bespaard. Normaal gesproken leveren de zonnepanelen ongeveer 248 euro op, in de eerste helft van 2017 is dit 257 euro. Dit betekent een kleine extra opbrengst van 8 euro meer dan het langjarig gemiddelde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.