Ads Top

Bedrijfsauto's HU rijden op zonne-energie met duurzame opslag

De nieuwe bedrijfsauto’s van Hogeschool Utrecht rijden op zonne-energie die op het Utrecht Science Park opgewekt wordt. Als elders energie nodig is, kunnen de auto’s deze bovendien weer terugleveren via het oplaadpunt. Zo fungeren ze als duurzaam vervoer én als accu’s voor energieopslag. Een unicum.

Een probleem voor landen die investeren in het duurzaam opwekken van stroom, is wat te doen bij een tijdelijk energieoverschot. Zo’n overschot kan ontstaan wanneer het zonniger is dan gemiddeld. Opslaan van stroom is duur, evenals transport naar andere regio´s. Robin Dijk van LomboXnet, een bewonersinitiatief van de Utrechtse wijk Lombok: “Californië bijvoorbeeld moet regelmatig veel geld betalen om zijn overschot aan groene stroom kwijt te raken aan de omliggende staten.” LomboXnet bedacht een slimme oplossing. Dijk: “We hebben als eerste ter wereld een proef gedaan met auto’s die worden opgeladen met zonne-energie en die de stroom ook weer terug kunnen leveren wanneer er een energiedip is in het netwerk. Op deze manier krijgen elektrische auto’s meerwaarde bovenop hun vervoersfunctie. We gaan dit idee stap voor stap toepassen in de hele regio Utrecht.”

Het Utrecht Science Park, waar Hogeschool Utrecht (HU) gevestigd is, had al veel zonnepanelen en de HU gebruikte al elektrische bedrijfsauto’s. Daarom was het eenvoudig om aan de uitbreiding van de pilot van LomboXnet mee te doen. Het lectoraat Co-Design van de HU is bovendien betrokken bij het opschalen en uitrollen van dit project binnen de regio.

Het project past goed bij de HU. Met samenwerkingspartners werken we aan de innovatieve, gezonde, duurzame en inclusieve stad. In dat kader hechten we veel waarde aan verantwoord energieverbruik en duurzaam gedrag. Daarom steunt de HU burgers en organisaties met kennis, om tot bewuste keuzes te komen in het gebruik van energiebronnen en in het terugdringen van energieverbruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.