Ads Top

Essent helpt klanten met zonnepanelen en analoge meter aan juiste factuur

Consumenten die zelf stroom opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, zijn wettelijk verplicht om dit aan hun netbeheerder door te geven. Zij doen dat echter niet altijd. Sommige klanten van Essent en dochterbedrijf Energiedirect.nl ontvingen daardoor geen vermindering energiebelasting op hun eindnota. Hierdoor was de energierekening van een specifieke groep klanten ten onrechte ruim 370 euro te hoog.

Enkele van de klanten die het betrof, meldden dit bij Vereniging Eigen Huis. Na hierop te zijn gewezen door Vereniging Eigen Huis ontwikkelde Essent een oplossing. Voortaan zal zij in het Centraal Aansluitingen Register (CAR) nagaan of een 0- of negatief verbruik het gevolg is van zelf-opwek. Deze processen zijn nu geborgd. Hierdoor ontvangen klanten die zelf energie opwekken, maar zich niet bij de netbeheerder hebben gemeld, toch de juiste nota’s inclusief vermindering van de energiebelasting.

Ieder huishouden dat op enig moment in een jaar stroom afneemt van het net, heeft recht op een vermindering van de energiebelasting. In 2017 is dit € 373,33, inclusief BTW. Echter, een zeer specifieke groep klanten van Essent ontving deze vermindering niet. Zij hadden zonnepanelen en een analoge, terugdraaiende meter, maar niet gemeld bij de netbeheerder dat zij zelf stroom opwekken. Bovendien gaven zij een verbruik van 0 door of kwamen uit op een negatief verbruik. Vereniging Eigen Huis zag nota’s van leden die zo de vermindering energiebelasting misliepen. Zij meldde dit bij Essent, waarop zij een gesprek met elkaar aangingen hoe deze klanten alsnog te helpen.

Sinds enige tijd stelt de belastingdienst voor de vermindering energiebelasting strengere eisen aan de administratie van energieleveranciers. Consumenten zijn wettelijk verplicht om eenmalig aan hun netbeheerder te melden dat zij zelf stroom opwekken. Dat kan eenvoudig via www.energieleveren.nl. De netbeheerder zorgt er voor dat de melding in het CAR wordt opgenomen. Zo worden bij zelf-opwek fouten in de facturatie voorkomen en voldoen energieleveranciers aan de eisen van de belastingdienst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.