Ads Top

Grootste Gelders zonnepark op oude afvalstortplaats langs A15

Een zonnepark ter grootte van 18 voetbalvelden verrijst binnenkort op de oude afvalberg langs A15 in Geldermalsen. Dit grootste zonnepark van Gelderland produceert zonnestroom voor het jaarverbruik van 3.000 huishoudens. Het duurzaamheidsproject wordt uitgevoerd door Avri Solar en mogelijk gemaakt door een financiering van Topfonds Gelderland, waarvan Oost NL fondsmanager is, en de Triodos Bank. De 34.000 zonnepanelen, die vanaf eind augustus worden geplaatst, leveren per oktober 2017 energie.

Het zonnepark zorgt voor een CO2-reductie van 4.500 ton CO2 per jaar en produceert straks 32 terajoule. Dat is voldoende zonne-energie voor 70 procent van de elektriciteitsbehoefte van de inwoners van Geldermalsen. De energie wordt via energiebedrijf Vandebron geleverd aan particulieren en bedrijven. Avri is een samenwerkingsverband van de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder-Betuwe, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van de provincie Gelderland, is blij met dit project omdat het bijdraagt aan het realiseren van een energieneutraal Gelderland in 2050: “Via Topfonds Gelderland stellen we middelen beschikbaar om duurzaamheidsprojecten te versnellen. Ik ben blij met de rol die dit fonds kan spelen bij het bijzondere project met hernieuwbare energie van Avri Solar. Dit levert óók weer een bijdrage aan de energietransitie en leidt tot minder gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere CO2-uitstoot.”

Topfonds Gelderland investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG), waarvan Oost NL fondsmanager is. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital van Oost NL, looft het initiatief van Avri Solar om een zonnepark op een vuilnisbelt te ontwikkelen. ‘’We hopen dat Avri Solar anderen stimuleert om innovatieve projecten voor zonne-energie in Gelderland te bedenken. We hebben die ondernemersgeest nodig als we het gebruik van fossiele brandstoffen daadwerkelijk willen terugdringen. Bij Oost NL hebben we de kennis, contacten en, via Topfonds Gelderland, de middelen om te investeren in kansrijke initiatieven”, aldus Rhemrev.

Triodos Bank, dat de lening verstrekt vanuit Triodos Groenfonds, ziet in Avri Solar veel potentie als voorbeeld voor de energietransitie. Willem Enklaar, Team Manager Energie & Klimaat bij Triodos Bank: “Dit project maakt op slimme en duurzame wijze gebruik van een locatie die op andere wijze niet gebruikt kan worden. Naast de duurzame-energieopwekking vervult het project daarmee ook een voorbeeldfunctie voor duurzaam gebruik van beschikbare vierkante meters. Dat is een van de redenen waarom wij dit project graag financieren.”

De bouw van het park start na de zomervakantie. Daarbij worden de zonnepanelen zo gelegd dat ze geen hinderlijke schittering veroorzaken voor de automobilisten op de A15. Directeur Erik de Vries van Avri is blij met de financiering: “Voor de realisatie van een groot duurzaamheidsproject als ons zonnepark zijn forse bedragen noodzakelijk. We zijn blij met het vertrouwen dat Triodos Bank en Oost NL, als fondsmanager van het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, in ons hebben gesteld. We kijken uit naar de feestelijke opening in oktober.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.