Ads Top

Extra financiële bijdrage Drentse energiecoöporaties

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra reikte vrijdag 14 juli 2017 de eerste cheque van 10.000 euro uit aan de voorzitter van Energiecoöperatie Energie(K)ansen. De bijdrage wordt ingezet voor onderzoek naar verduurzaming gasverbruik en projectkosten voor het collectief plaatsen van ruim 6000 panelen. Het college van Gedeputeerde Staten stelt in totaal € 300.000,- beschikbaar voor dergelijke initiatieven tot een maximum van 10.000 euro per aanvraag.

Bewoners van de provincie Drenthe zijn de afgelopen jaren steeds meer in beweging gekomen rondom energiebesparing en duurzame energie. Dit doen zij onder andere door zich te verenigen in lokale energie-initiatieven. Voor het oprichten van een energiecollectief en/of het opzetten van een lokaal energieproject stelt de provincie, per aanvraag maximaal € 10.000,- beschikbaar. De Energiewerkplaats, een samenwerkingsverband tussen Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse KEI, Buurkracht, SEN (Samen Energie Neutraal) en de Hanzehogeschool Groningen kan hiervoor optimale ondersteuning bieden. Op dit moment zijn ongeveer 60 lokale energie-initiatieven actief in Drenthe.

Energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘Het beleid van de provincie Drenthe is er op gericht dat het voor iedereen die in Drenthe woont mogelijk moet zijn om in energiebesparing en opwekken van duurzame energie te investeren. Energiecollectieven zijn hard nodig om deze ontwikkelingen te versnellen. Door deze collectieven financieel te ondersteunen bij onderzoek en projecten komen we steeds een stapje dichterbij ons doel.’

Ansen wil vanaf 2020 energieneutraal zijn. Een hele uitdaging waarvoor in 2012 werkgroep Duurzaam Ansen is opgericht. Deze werkgroep wil inwoners van Ansen bewust maken van hun gedrag met betrekking tot duurzaamheid en energieverbruik en daarnaast informeren over mogelijkheden van energiebesparing. Voorzitter Albert Smand: ‘Wij zijn blij met de extra ondersteuning bij het realiseren van energieprojecten. Deze financiële bijdrage helpt ons om in 2020 energieneutraal te zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.