Ads Top

Netwerk van thuisbatterijen vormt duurzame back-up voor landelijk stroomnet

Huisbatterijen gaan een belangrijke rol gaan spelen in het balanceren van het (inter)nationale stroomnet. Dat is het uitgangspunt van CrowdNett, een nieuwe dienst die Eneco met hulp van Tesla, SolarEdge en Ampard aanbiedt.

Het aanbod van en de vraag naar stroom op het elektriciteitsnet moet 24 uur per dag in evenwicht zijn. Het is een van de voornaamste taken van landelijke netbeheerder TenneT om dit evenwicht te handhaven. Voor een groot deel is zowel vraag als aanbod te voorspellen. Toch is er continu een aanzienlijke reservecapaciteit nodig om onverwachte pieken en dalen in het net te kunnen opvangen. Tot nu kopen TenneT en andere landelijke netbeheerders in Europa deze capaciteit vooral in bij gas- en kolencentrales. Zij zijn echter in toenemende mate op zoek naar flexibele en duurzame alternatieven.

Volgens Eneco kan de thuisbatterij, waarmee een huishouden zelf opgewekte zonnestroom kan opslaan, hierin een grote rol spelen. Door een netwerk van batterijen – een CrowdNett - op gewenste momenten te laden of ontladen kunnen ze gezamenlijk reservecapaciteit leveren aan het landelijke stroomnet. Door de vergoeding die de landelijk netbeheerder betaalt voor reservecapaciteit door te geven aan de eigenaar van een thuisbatterij wordt het bezit van een batterij veel aantrekkelijker. En zijn er minder fossiele energiecentrales nodig als back-up.

Eneco werkt voor de technische realisatie samen met Tesla, SolarEdge – een grote leverancier van omvormers voor zonnepanelen – en het Zwitserse Ampard. De laatste twee zorgden voor de technische aanpassingen aan de omvormers en de hard- en software waarmee de batterij op afstand aangestuurd kan worden. Ampard slaagde er vorig jaar al in om met een netwerk van thuisbatterijen reservecapaciteit aan te bieden aan een Zwitserse netbeheerder.

Eneco gaat het netwerk in de komende maanden opbouwen met Tesla’s thuisbatterij Powerwall. Daarvoor zoekt het energiebedrijf huishoudens die interesse hebben in een voordelige thuisbatterij, met als doel om een netwerk van in eerste instantie 400 batterijen te kwalificeren als reservecapaciteit bij TenneT. Meer informatie over deelname aan dit netwerk is te vinden op de website van Eneco CrowdNett.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.