Ads Top

Stedin en Peeks starten pilot met flexibele energievraag

Netbeheerder Stedin slaat de handen ineen met de Delftse start-up Peeeks. De twee starten samen een pilottraject in het najaar van 2016.

Doel van de pilot is om door middel van slimme sturing het elektriciteitsnet minder te belasten op momenten dat er veel vraag naar energie is. De beide partners hopen hiermee op innovatieve wijze de capaciteit van het regionale elektriciteitsnetwerk te verbeteren en hierdoor kosten te besparen.

"Met de ontwikkelingen van duurzame opwekking en de ophanden zijnde elektrificatie zullen piekbelastingen steeds vaker en steeds heftiger voor gaan komen, wat nieuwe investeringen in het net tot gevolg kan hebben. Voor die piekmomenten kijkt Stedin naar innovatieve technieken, zodat onze klanten verzekerd blijven van energielevering. Peeeks heeft hiervoor een buitengewoon interessante oplossing”, aldus David Peters, directeur Strategie van Stedin. David Beijer, CEO van Peeeks: “Op basis van door bedrijven aangeleverde informatie prioriteert Peeeks de verschillende energievragen. Hierdoor krijgt ieder bedrijf de energie die het nodig heeft, maar is de levering slim verspreid en zijn de piekmomenten daardoor minder hevig. Dit betekent lagere kosten voor de netbeheerder en dus lagere kosten voor de klanten”.

Stedin en Peeeks zullen gezamenlijk een pilot uitvoeren waarin vraagsturing in de regio zal worden toegepast om de piekbelasting te reduceren. In de pilot zal Peeeks de rol van aggregator (verzamelaar van flexibiliteit) op zich nemen en blijft Stedin haar rol als netbeheerder uitvoeren. Dit betekent dat er echt gestuurd gaat worden, bij echte klanten, in een echt netwerk, onder realistische voorwaarden. Aan de pilot kunnen bedrijven in de omgeving van Ridderkerk meedoen.

Het regionale netwerk is ontworpen om iedereen, op elk moment van de dag, in zijn of haar behoefte aan energie te kunnen voldoen. Op een gemiddelde dag kan het net de belasting gemakkelijk aan, maar wanneer iedereen tegelijk de wasmachine, stofzuiger én magnetron aanzetten, krijgt het netwerk het zwaar te verduren. Deze piekbelastingen vragen om slimme oplossingen en Peeeks voorziet hierin.

Start-up Peeeks is opgericht door een aantal TU Delft alumni met een succesvol ondernemersverleden in de energiewereld. Als specialist op het gebied van Demand Response (vraagsturing), weten zij alles over het beheersen van fluctuerende energiebelastingen. Peeeks plant de energievraag van zakelijke gebruikers slim in, en houdt hierbij rekening met de toestand van het landelijke of regionale netwerk. Als expert op het gebied van energieplanning en –sturing is Peeeks bij uitstek een effectieve partner voor netwerkbedrijven die op duurzame en innovatieve wijze hun netwerken toekomstbestendig willen maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.