Ads Top

Samenwerking Enexis en Enedis om de energietransitie te versnellen

Het smart grid project Interflex, dat geleid wordt door het Franse Enedis (voorheen ERDF) is samen met 6 andere projecten geselecteerd voor het Horizon 2020 (H2020) programma van de Europese Commissie. Enexis leidt het programma in Nederland met verschillende pilots op bedrijventerrein Strijp in Eindhoven. Met het Interflex programma krijgen de DSO’s (netbeheerders) de mogelijkheid hun rol als leiders van de digitale revolutie in de elektriciteitsnetten te versterken. Deze week is in Eindhoven de officiële start van Interflex in aanwezigheid van Christian Buchel, Deputy-CEO van Enedis, CEO Peter Vermaat en directeur Asset Management  Jan Peters van Enexis en wethouder Mary-Ann Schreurs van Eindhoven (Innovatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur).​

De oproep van de Europese Commissie voor H2020 heeft geleid tot de inzending van 28 voorstellen waaruit een keuze gemaakt moest worden. Enedis heeft vier Europese DSO’s weten samen te brengen voor het Interflex project:  Enexis in Nederland, CEZ Distribuce in Czech Republic, Eon in Sweden en Avacon in Duitsland. Voor dit demonstratieproject zullen 15 gespecialiseerde technologische partners (zoals TNO in Nederland) samenwerken. Dat maakt het mogelijk te testen vanuit verschillende innovatieve invalshoeken.

Inmiddels zijn 95 procent van alle hernieuwbare energiebronnen met het elektriciteitsnet verbonden. Overheden in Europa geven de komende decennia grote prioriteit aan miljoenen oplaadpunten en –stations voor het groeiende elektrisch vervoer. Gedrag van consumenten en technologie veranderen snel. In deze context moet het elektriciteitsnet kunnen rekenen op een systeem dat lokale behoeften en ontwikkelingen centraal stelt.

Interflex heeft tot doel om in Eindhoven en elders in Europa de volgende generatie slimme netwerken te ontwikkelen om daarmee de energietransitie te versnellen.  

De pilots in Eindhoven, die door Enexis worden geleid, vinden plaats op bedrijventerrein Strijp. Hier zullen alle elementen van het smart grid worden getest, het is de combinatie van lokale opslag, EV, slim laden, slimme meters en distributie automatisering. Samen met ElaadNL is Enexis de leidende partner voor de ontwikkeling van smart charging in Europa (Enexis ontwikkelde een laadprotocol dat de norm in Europa is geworden). 

Voor het project werkt Enexis nauw samen met ElaadNL, TNO en de Gemeente Eindhoven.

Enexis heeft bij de start de aanpak voor het project gedemonstreerd, samen met partners ElaadNL, TNO en de Gemeente Eindhoven. ElaadNL en TNO zullen in Interflex een technologisch smart grid platform uitbouwen met open interfaces waardoor er een flexibel elektriciteitsnet kan ontstaan gebaseerd op nieuwe bedrijfsmodellen.  

TNO kan daarbij bogen op eerder verworven kennis en technologie uit internationale projecten. ElaadNL brengt kennis in over laadinfrastructuur, interfaces en algoritmen in zulke netwerken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.