Ads Top

Kabinet stelt besluit uitbreiding stikstofinstallatie uit

De Minister van Economische Zaken heeft meer tijd nodig om een besluit te kunnen nemen over de voorgenomen uitbreiding van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek. Dat heeft hij vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Voordat het kabinet een definitief besluit neemt over de uitbreiding wil hij bekijken of de aanvullende inzet van kwaliteitsconversie vanuit het oogpunt van veiligheid nodig is bij het voorgenomen winningsniveau van 24 miljard m3 per jaar. Bij kwaliteitsconversie voegt Gasunie Transport Services (GTS) stikstof toe aan gas uit het buitenland zodat het geschikt wordt gemaakt voor gebruik door Nederlandse huishoudens.

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken heeft GTS recent een analyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat bij behoud van de bestaande capaciteitsmiddelen (gasopslagen en productie Groningenveld), de ombouw van de buitenlandse markt en bij het voorgenomen winningsniveau, de uitbreiding vanuit het oogpunt van capaciteit niet meer nodig is.

Dat komt onder meer omdat is gebleken dat vanwege de terugloop van de gasproductie uit het Groningenveld, meer technische capaciteit op het Groningenveld beschikbaar is dan voorheen werd aangenomen. Ook zijn de huidige gasopslagen die het Groningengas kunnen opslaan voldoende inzetbaar. Dat was tot voor kort onzeker. Bovendien start de marktombouw van laag- naar hoogcalorisch gas in het buitenland eerder. Naar verwachting zal het kabinet kort na de zomer van 2017 een besluit nemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.