Ads Top

Windpark Lely uit IJsselmeer verwijderd

Nuon is deze week begonnen met de ontmanteling van het windpark Lely dat in het IJsselmeer staat zo’n 0.6 kilometer vanaf de haven van Medemblik. Het windpark is gebouwd in 1992 en heeft 22 jaar trouwe dienst gedaan. Het gaat om 4 windmolens van totaal 2 MW. Het is voor het eerst voor Nuon dat een windpark offshore verwijderd wordt.

Op tweede kerstdag in 2014 viel van een van de molens de rotor-kop met twee bladen naar beneden het water in. De gondel zat nog op de turbine. Het ging om een twee-bladige molen, de kop en beide wieken lagen circa 1 meter onder water. De turbines draaiden niet op het moment dat dit gebeurde omdat het windstil was. De resterende drie turbines zijn vervolgens uit voorzorg stilgezet.

Nuon heeft daarna onderzoek gedaan naar de oorzaak. De oorzaak bleek metaalmoeheid te zijn. Bij de andere molens was hiervan geen sprake. Toch heeft Nuon besloten om het windpark af te breken De reden hiervoor was dat het gaat om een relatief klein windpark dat al aan het einde van de levensduur zat en daardoor ook minder rendabel werd.

De molens staan 0.6 kilometer vanaf de wal. De werkzaamheden vinden op het water plaats en er wordt gewerkt met o.a. kraanschepen en sleepboten. Eerste worden de molens zelf weg gehaald. Daarna de funderingen en tot slot de kabels die op de bodem van het meer liggen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.