Ads Top

Toch windturbines in Veenkoloniën

Er komen toch tientallen windmolens in de Drentse Veenkoloniën. Minister Kamp van Economische Zaken legt kritiek naast zich neer.

Omwonenden, gemeenten en de provincie keerden zich tegen de omstreden plannen, maar Kamp ziet geen reden om de plannen af te blazen.

Wel worden de plannen deels aangepast. In Drouwenermond zouden twee rijen windmolens komen, de zuidelijke rij wordt nu geschrapt. Daardoor komt het aantal turbines in het gebied uit op 45, in plaats van 50.

Ook komt er nog een gesprek met het bestuur van de organisatie Astron, nu blijkt dat de molens de LOFAR-telescoop kunnen verstoren. De techniek waarvan gebruik zal worden gemaakt bij de turbines in de Drentse Monden en Oostermoer, reduceert deze straling waardoor de kwaliteit van het onderzoek van Astron zo goed mogelijk wordt gewaarborgd.

Uit de Monitor Wind op Land 2015 blijkt dat er vorig jaar veel nieuw windvermogen is bijgekomen: 425 MW. Daarnaast is het aantal projecten toegenomen waarvan verwacht wordt dat deze in 2020 vrijwel zeker gerealiseerd zijn, in totaal 5.242 MW.  Maar er moet volgens het kabinet nog veel gebeuren, met name om de laatste 759 MW aan windmolens voor 2020 te hebben gebouwd. In dat jaar zullen windparken op land energie  leveren aan ongeveer 4 miljoen huishoudens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.