Ads Top

Havenbedrijf Amsterdam: 'Scheepvaart kan schoner'

Havenbedrijf Amsterdam is samen met GoodFuels Marine een pilot gestart voor het gebruik van duurzame biobrandstof voor haar eigen vloot. Bij succes zal de hele vloot van het havenbedrijf op deze brandstof gaan varen. Dit zou dan een reductie van 14% op onze eigen CO2 voetafdruk opleveren.

Met dit initiatief zet het havenbedrijf zich in voor een verlaging van haar CO2 voetafdruk. Deze wordt voor circa 50% bepaald door het dieselverbruik van de patrouillevaartuigen. Hiermee neemt ze haar verantwoordelijkheid door het goede voorbeeld te geven door schone scheepvaart te stimuleren. Biobrandstoffen zijn brandstoffen die niet afkomstig zijn van fossiele bronnen zoals olie en gas. Deze brandstoffen worden bij GoodFuels alleen gemaakt van duurzame afvalstromen.

Deze pilot draagt bij aan de verduurzaming van de Amsterdamse haven. Andere initiatieven op dit gebied zijn uitbreiding van het aantal walstroompunten en LNG bunkerfaciliteiten, investeringen in zonne- en windenergie en werkt Havenbedrijf Amsterdam actief aan een verlaging van overlast door de plaatsing van geurdetectoren (eNose) en de isolatie van woningen.

Marleen van de Kerkhof, havenmeester Havenbedrijf Amsterdam: "De impact van de scheepvaart op het klimaat en de omgeving wordt een steeds belangrijker discussiepunt. De scheepvaart kan schoner. Daaraan willen wij graag bijdragen. Daarbij zorgt het gebruik van biobrandstoffen voor een belangrijke stap in de verduurzaming van onze operatie."

Doryan Daamen, Commercial Director Marine GoodFuels: "Havenbedrijf Amsterdam heeft ons vanaf het eerste begin gesteund met het ontwikkelen van de markt voor duurzame marine fuel. Wij zijn daarom zeer verheugd over deze stap van het havenbedrijf om deze brandstof nu ook zelf te gaan gebruiken. Op de korte termijn worden onze brandstoffen nog van afgewerkt frituurvet gemaakt. We zijn samen met het havenbedrijf hard bezig om biobrandstoffen van nieuwe rest- en afvalstromen te ontwikkelen die schaalbaar zijn."

Voor deze pilot is gekozen voor een gehydrogeneerde marine biofuel. Door het gebruik van schoon waterstofgas bij de productie zijn alle onzuiverheden uit de grondstoffen gekraakt. Hierdoor blijft kwalitatieve hele hoogwaardige biobrandstof over. De pilot duurt circa 4 maanden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.