Ads Top

STORM halverwege 80-daagse wereldreis op elektrische motor

De 23 studenten van team STORM die in 80 dagen de wereld rondreizen op hun zelfontwikkelde elektrische motor zijn halverwege. Na ruim 10.000 kilometer te hebben afgelegd is het team volgens schema aanbeland in Nanjing in China. Tijdens de rondreis, waarmee de studenten de potentie van elektrisch vervoer willen aantonen, beleven ze de nodige avonturen: technische problemen, een presidentieel overlijden en zelfs een kleine botsing.

Na een spectaculaire start in Eindhoven, waarbij het team werd uitgezwaaid door onder meer ambassadeurs Jan Peter Balkenende en Rick Nieman, ging het vrij snel mis. Op de tweede dag, op weg naar Wenen, viel de motor uit. Een complete dag was nodig om de benodigde reparaties aan de motor te doen, maar in de dagen erna kon het team deze vertraging weer goed maken. Na tussenstops in Roemenië, Bulgarije en Turkije, vervolgden ze hun avontuur in Centraal-Azië.

In Iran kregen de studenten te maken met extreme hitte, slechte wegen en chaotisch verkeer. De schrik sloeg hen om het hart toen de motor in aanraking kwam met een lokale taxi. Gelukkig kon zonder al te grote schade de weg vervolgd worden richting Oezbekistan. Daar viel hun aankomst samen met het overlijden van president Islam Karimov. Vanwege de afgekondigde nationale rouw waren de geplande evenementen en locaties niet toegankelijk en zagen de studenten zich genoodzaakt het land snel te verlaten.

De motor rijdt intussen al ruim een week door China, waar het team morgen verwacht aan te komen in Shanghai. Vervolgens is het zaak om de batterijen op transport te zetten naar Seattle, zodat STORM haar wereldreis kan vervolgen in de Verenigde Staten. Op woensdag 2 november verwachten de studenten, tachtig dagen na hun vertrek, terug te keren in Eindhoven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.