Ads Top

Aanleg NordLink-kabel van start

De projectpartners TenneT, Statnett en KfW (vertegenwoordigd door KfW IPEX-Bank) hebben onlangs de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van het Duitse converterstation voor de NordLink-interconnector, een onderzeese kabel tussen Duitsland en Noorwegen. Daarnaast werd een symbolische kabeltrekhandeling uitgevoerd in aanwezigheid van Robert Habeck, minister van energie van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, de Noorse ambassadrice Elisabeth Waalas, en de burgemeesters van de Noord-Duitse plaatsen Wilster en Nortorf. De ceremonie werd bijgewoond door een groot aantal politici op nationaal, regionaal en deelstaatniveau, evenals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

“De NordLink-kabel verbindt twee landen die elkaar perfect aanvullen als het gaat om de uitwisseling van duurzame energie: aan de ene kant Duitsland met zijn wind- en zonne-energie, en aan de andere kant Noorwegen met zijn waterkracht”, aldus Lex Hartman, lid van de Raad van Bestuur van TenneT. “Projecten zoals NordLink maken een geïntegreerde Europese energiemarkt mogelijk. Zo kunnen we ervoor zorgen dat elektriciteit efficiënt wordt getransporteerd naar de verbruikscentra, op een eenvoudige, veilige en milieuvriendelijke wijze”, aldus Hartman.

“Het NordLink-project speelt een belangrijke rol in de energietransitie. De kabel faciliteert de opwekking van wat vroeger de ‘basislast’ werd genoemd”, aldus Robert Habeck, plaatsvervangend minister-president van Sleeswijk-Holstein en minister van energie, landbouw, milieu en plattelandsgebieden. “Deze ‘groene’ verbinding zorgt voor een koppeling met de capaciteit van waterkrachtcentrales in Noorwegen en zal bijdragen aan het tegengaan van congesties in het Duitse transportnet”, voegde Habeck toe.

Wanneer er veel vraag naar elektriciteit is, zal de import van voordelige waterkrachtenergie een positief effect hebben op de elektriciteitsprijzen. De Duitse consumenten zullen hiervan profiteren. Een aanzienlijk deel van de sociaal-economische voordelen van de NordLink-kabel ontstaat door de opbrengsten uit de handel in transportcapaciteit via de interconnector. Deze opbrengsten zullen worden ingezet voor de financiering van andere netprojecten of voor het verlagen van de energietarieven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.