Ads Top

Negen sportclubs winnen tienduizenden euro's voor energiebesparing

Een lagere energierekening zodat er meer geld overblijft voor de sport. Dat was de inzet van de tweede editie van Nuon's landelijke energiewedstrijd voor sportclubs, de Nuon Club Competitie. Vijftig clubs drongen in april door tot de finale. Vanaf vandaag mogen negen clubs zich officieel de winnaar noemen: zij ontvangen elk een bedrag ter hoogte van hun laatste energierekening.

De negen clubs met de meeste publieksstemmen hebben in de finale gewonnen en ontvangen tot 10.000 euro om te investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Tot en met maandag 18 mei kon er worden gestemd. De stemmen zijn inmiddels geteld en de winnaars van de Nuon Club Competitie 2015 zijn:

- ASGR Gyas, Groningen, provincie Groningen, Roeien
- Atletiekvereniging De Liemers, Zevenaar, provincie Gelderland, Atletiek
- DSV'61, Doornspijk, provincie Gelderland, Voetbal
- Nippon Do, Amsterdam, provincie Noord-Holland, Karate
- Rugbyclub Haarlem, Haarlem, provincie Noord-Holland, Rugby
- VV Den Ham, Den Ham, provincie Overijssel, Voetbal
- VV Harkemase Boys, Harkema, provincie Friesland, Voetbal
- VV Hollandscheveld, Hollandscheveld, provincie Drenthe, Voetbal
- Zaanse Hockeyclub de Kraaien, Wijdewormer, provincie Noord-Holland, Hockey

De negen winnaars krijgen op 30 mei bezoek. Dan zal de prijs officieel worden overhandigd. Alle 50 finalisten van de Nuon Club Competitie krijgen daarnaast een gratis energieadvies waarbij de energiehuishouding van de vereniging gedetailleerd in kaart wordt gebracht. Met de aanbevelingen uit het advies kunnen de sportclubs aan de slag om de energierekening omlaag te krijgen. De energiekosten van sportclubs bedragen gemiddeld 15 tot 20% van de begroting. Recent bracht Nuon een trendrapport uit over energiebesparing en duurzaamheid bij sportclubs, met veel feiten, cijfers en achtergronden.

Veel sportclubs hebben te maken met dalende inkomsten en stijgende kosten. Bijna 40% van de sporters merkt dit aan onder meer stijgende kantineprijzen en contributies, blijkt uit analyses van Nuon. Volgens Nuon zijn er voor sportclubs goede kansen voor een lagere energierekening. "Neem bijvoorbeeld de CV-ketel, de grootste gasverbruiker", legt energieadviseur Rob van der Plas van Nuon uit. "Uit onze analyses blijkt dat clubs veel winst kunnen boeken, alleen al door hun verwarmingsinstallatie beter af te stellen." Zo kan een gemiddelde club tot 15% besparen op hun gasverbruik. Wanneer alle clubs in Nederland dat zouden doen, gaat het al snel over in totaal tien tot vijftien miljoen euro per jaar.

De Nuon Club Competitie ging van start op 5 maart 2015. Op 22 april werden de 50 finalisten door de jury bekend gemaakt. In de jury zitten onder meer voetbalinternational Anouk Hoogendijk, ex-profvoetballer Richard Witschge en sportjournalist Toine van Peperstraten. Zij selecteerden de ideeën op basis van creativiteit, energie die erin gestoken is en inhoud van de inzending. Vervolgens kon het publiek stemmen op de club van hun voorkeur. De negen clubs met de meeste stemmen winnen de hoofdprijs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.