Ads Top

Uitzicht op reparatie Europees emissiehandelssysteem ETS

Vorige week lukte het onderhandelaars van de milieucommissie van het Europarlement en van de Europese milieuministers om overeenstemming te bereiken over de manier om tekortkomingen in het emissiehandelssysteem te repareren. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout was een van de onderhandelaars: “We hebben vandaag een goede stap gezet, nu is het tijd voor een verdere hervorming van ETS.”

“Het is niet zo vaak voorgekomen in de laatste jaren, maar vandaag is er optimistisch nieuws te melden rondom het Europese emissiehandelssysteem. Een stijgende CO2-prijs toont dat de markt positief reageert op het nieuws”, aldus Eickhout.

Het akkoord tussen Europarlement en ministers gaat over een Market Stability Reserve of MSR, het instellen van een stabiliteitsmechanisme dat de ontbrekende wisselwerking tussen vraag en aanbod van emissierechten gaat reguleren.

Eickhout was positief verrast door de opstelling van de Europese ministers, die twee fikse concessies deden.
##Ten eerste gaat het stabiliteitsmechanisme twee jaar vroeger (in 2019) van start dan in eerdere ontwerpvoorstellen staat.
##Ten tweede wordt een gedeelte van het overschot aan ongebruikte emissierechten in een reserve geplaatst.

Eickhout waarschuwt echter voor teveel optimisme: “Het emissiehandelssysteem bevat meerdere structurele problemen die ervoor zorgen dat er onvoldoende prijsprikkels voor groene innovatie ontstaan.” Een van die structurele problemen is het overvloedig weggeven van gratis emissierechten.

Deze overgebleven structurele problemen zullen aangepakt moeten worden tijdens de grootschalige herziening van ETS die nu van start kan gaan. De Europese Commissie heeft toegezegd met een voorstel te komen. Eickhout: “Het echte gevecht om de CO2-uitstoot daadwerkelijk terug te dringen zal binnenkort dus gaan beginnen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.