Ads Top

Noordelijke Energieregio presenteert zich aan Europese Energie-unie

De Noordelijke Energy Valley-regio (Noord-Holland, Fryslân, Groningen en Drenthe) verwelkomt op vrijdag 29 mei aanstaande de Vicepresident van de Europese Commissie - verantwoordelijk voor de Energie-unie - Maroš Šefčovič. Hij wordt tijdens dit eendaagse bezoek rondgeleid langs grensoverschrijdende initiatieven in Nederland en Duitsland op het gebied van duurzame energie. Onder de noemer 'Living Lab of Energy' krijgt hij een tour die loopt van Oldenburg in Duitsland tot Wijster in Drenthe.

De Eurocommissaris voor Energie maakt kennis met de vele initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie die in Noord-Nederland en Nedersaksen vaak in gezamenlijkheid zijn ontwikkeld. Het noorden van Nederland en Duitsland profileren zich hierbij specifiek als grensoverschrijdend Living Lab waar elke dag wordt gewerkt aan het Europese Energiesysteem van de toekomst. In een zogenoemd 'living lab' werken lokale of regionale publieke en private partijen samen om onderzoek te doen en innovaties te ontwikkelen.

In de Energy Valley-regio werken zo overheid, onderwijs en ondernemers samen aan de integratie van hernieuwbare energie in het energiesysteem. Een complete systeemintegratie - hoe brengen we al die duurzame innovaties samen tot een efficiënt geheel? - is hierbij de grootste uitdaging. Het noorden van Nederland ligt centraal in de West-Europese gasvoorziening en biedt een perfecte testlocatie om nieuwe ideeën, innovaties en modellen rond duurzame energie uit te proberen. Zo is de Energy Valley-regio in samenwerking met Nedersaksen een goed voorbeeld van de 'Energie Unie in het klein'.

De Energie-unie is een project van de Europese Commissie om de energievoorziening van Europese landen, in de transformatie naar duurzaamheid, beter te coördineren. Het doel is een betrouwbare, betaalbare en klimaat-vriendelijke energievoorziening. De nadruk ligt op het wegwerken van belemmeringen bij het bereiken van dit doel. De energie-unie bestaat uit 5 pijlers: zekere aanvoer, de interne markt voor energie, energie-efficiëntie, vermindering van de uitstoot en onderzoek en innovatie op het gebied van energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.