Ads Top

Nieuw Nederlandse windpark op zee wekt eerste stroom op

Afgelopen week is na een 240-uur durende testfase van de eerste van de 43 molens van offshore windpark Eneco Luchterduinen succesvol afgerond. Dat betekent dat het windpark nu groene stroom levert aan het Nederlandse net. De installatie van de windturbines verloopt voorspoedig. Op dit moment wordt door transport- en installatieschip ‘Aeolus’ van Van Oord de 31e turbine geplaatst.

Iedere molen bestaat uit vijf delen: een toren van 4,5 meter doorsnede; de gondel van 165 ton en drie rotorbladen. Per keer kan het schip alle onderdelen voor acht complete molens meenemen. Dat is de afgelopen weken al drie keer gebeurd. Op dit moment is de Aeolus bezig met de vierde lading.

De elektriciteit komt via een 25 kilometer lange in de zeebodem begraven kabel aan land bij Noordwijk en gaat vervolgens 8 kilometer onder de grond verder tot aan het hoogspanningsstation van Tennet in Sassenheim. Afhankelijk van het weer, is de verwachting dat het windpark in augustus volledig operationeel kan zijn.

Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines zullen voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.