Ads Top

Europese Commissie: Nederlands energielabel voor woningen in gebreke

De Europese Commissie heeft de Nederlandse regering woensdag laten weten dat het energielabel voor woningen niet aan de Europese eisen voldoet. Als Nederland de wetgeving niet aanpast, dan liggen er gerechtelijke stappen in het verschiet. Europarlementariër Bas Eickhout, die de kwestie in 2012 en in 2015 bij de Europese Commissie aankaartte, is niet verbaasd: “Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat het huidige label aan alle kanten rammelt.”

Het grootste probleem met het huidige Nederlandse energielabel is dat er geen onafhankelijke expert bij betrokken is. Dat zorgt voor verkeerde beoordelingen, leidt tot ergernis bij huiseigenaren en schaadt het vertrouwen in het energielabel. Nieuwsuur besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan deze kwestie.

Volgens Eickhout mist Nederland een enorme kans: “Wederom onderschat Nederland het enorme belang en potentieel van energiebesparing.” De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 43 procent van onze energieconsumptie. “Ik zie dat in andere Europese landen het energielabel enorm aanslaat. Kopers hebben het recht om te weten hoeveel ze kwijt zullen zijn aan energielasten.”

Mede vanwege het grote belang van zo'n label voor degenen die een nieuw huis kopen, is Eickhout van mening dat de kosten voor een energielabel bij de koper moeten worden gelegd. “Als je een huis koopt maakt 200 euro meer of minder niet uit.”

De zaak loopt inmiddels al jaren. Eerst weigerde de Nederlandse regering simpelweg het label in te voeren, en nu is het niet in lijn met de eisen. Nederland ontving al eerder een waarschuwing van de Europese Commissie, als het nu deze waarschuwing wederom aan de laars lapt, dan is de Commissie gedwongen een rechtszaak te starten.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.