Ads Top

'Nederlanders besparen ruim 300 miljoen met vergelijken en overstappen'

Nederlandse consumenten hebben tussen januari 2014 en maart 2015 gezamenlijk 327 miljoen euro bespaard met het vergelijken en overstappen naar een nieuwe energieleverancier, zorg-, of autoverzekeraar. Het grootste deel (28,5%) van dit geld ging naar de spaarrekening, gevolgd door investeringen in onderhoud (11,7%) en schulden aflossen (10,9%). Dit blijkt uit de Nationale Vergelijkingsmonitor 2014-2015 van vergelijkingssite Pricewise in samenwerking met onderzoeksbureau CG Selecties.

Vergelijken is in Nederland behoorlijk ingeburgerd. Meer dan de helft van de bevolking heeft in het afgelopen jaar zijn energieleverancier en zorgverzekeraar vergeleken met andere aanbieders. 1 op de 4 Nederlanders heeft in 2014 ook zijn autoverzekering vergeleken. Dat Nederlanders na het afsluiten relatief weinig omkijken naar hun autoverzekering, bleek al uit eerder onderzoek van Pricewise.

Vergelijken is doorgedrongen in heel Nederland, in alle lagen van de bevolking. Zowel in de randstad als in de provincies daarbuiten wordt actief vergeleken. Mannen vergelijken vaker hun energierekening en autoverzekering dan vrouwen. Voor zorgverzekeringen is dit andersom. Verder vergelijken hoogopgeleiden iets vaker dan laagopgeleiden en is vergelijken het populairst onder grootverdieners met een brutojaarsalaris van Euro 60.000,- of meer. 1 op de 5 Nederlanders heeft nog nooit vergeleken.

Bij energie en autoverzekeringen is prijs veruit de belangrijkste beweegreden om te vergelijken. Bij zorgverzekeringen ligt dit genuanceerder. Daar zijn ook het veranderen van de persoonlijke zorgbehoefte en dekking belangrijke beweegredenen. Nederlanders die niet vergelijken, geven aan tevreden te zijn met hun huidige leverancier of verzekeraar.

Pricewise-directeur Niels Brölman: 'Veel Nederlanders zien elke maand een aanzienlijk deel van hun salaris opgaan aan vaste lasten. Vergelijken is de eerste stap om die lasten omlaag te brengen.' Het verbaast hem dat de laagste inkomensgroepen van alle Nederlanders het minste vergelijken. 'Naar verhouding heeft juist die groep er het meeste baat bij.'

Van de Nederlanders die energie en zorgverzekeringen vergelijken, gebruikt 80% vergelijkingssites. Voor autoverzekeringen ligt dit percentage op 55%. 28% vergelijkt liever op eigen houtje en 20% vertrouwt dit toe aan een tussenpersoon. Vergelijkingssites worden vooral gebruikt vanwege het gemak en de tijdsbesparing.

Van alle markten die Pricewise heeft onderzocht, wordt er in de energiemarkt veruit het vaakst overgestapt: 10,5% van alle huishoudens. Dit ligt iets onder de 13,3% die toezichthouder ACM onlangs becijferde; in dat percentage zijn ook zakelijke en grootzakelijke gebruikers meegeteld. Verder stapte in 2014 7,3% van alle huishoudens over naar een andere zorgverzekering en 5% naar een andere autoverzekering.

Van alle Nederlanders geeft 28% aan binnenkort waarschijnlijk of zeker over te stappen naar een andere energieleverancier. 4 van de 5 Nederlanders doen dit omdat ze geloven dat er tussen leveranciers belangrijke prijsverschillen zijn. Van de niet-overstappers geeft een kwart juist aan dat ze de prijsverschillen niet interessant genoeg vinden. Meer dan de helft van die groep blijft zijn huidige energieleverancier trouw uit tevredenheid. 'Dat verbaast me niet,' zegt Brölman, 'tijdens ons onderzoek voor de Pricewise Gouden Energie Award 2014-2015 viel al op hoe bijzonder tevreden de meeste Nederlanders zijn over hun leverancier.'

Een op de vijf Nederlanders is van plan komend jaar over te stappen naar een andere zorgverzekering. Voor autoverzekeringen is dit 1 op de 6. Voor alle markten zijn de redenen om over te stappen vrijwel gelijk aan de redenen om te vergelijken. Prijs is opnieuw de belangrijkste drijfveer. Nederlanders zijn tot slot opvallend nuchter in hun afwegingen. Zo heeft vrijwel niemand angst om zonder energie te komen zitten of om niet geaccepteerd te worden door de nieuwe verzekeraar.

De gemiddelde besparing onder overstappers verschilt sterk per markt. Voor energie ligt de gemiddelde besparing in 2014 op Euro 183,53, voor zorgverzekeringen op Euro 239,31 en voor autoverzekeringen op Euro 128,56. Alles bij elkaar hebben overstappers in 2014 zo'n Euro 327 miljoen bespaard.

Het grootste deel van deze nationale besparing, omgerekend zo'n Euro 93 miljoen, eindigt op de spaarrekening. Met 42,2% en 46,0% van de gemiddelde persoonlijke besparing is sparen vooral populair onder de laagste en hoogste inkomensklassen.

Niels Brölman: 'We verwachten dat de nationale besparing verder zal toenemen in de komende jaren. Het aantal overstappers in met name de energiemarkt stijgt ieder jaar. Bovendien is er nog veel ruimte voor groei op het gebied van zorgverzekeringen als de communicatie van overheden en zorgverzekeraars eenduidiger en begrijpelijker wordt in het komende jaar. Door intensieve communicatie van autoverzekeraars verwachten we dat ook het aantal vergelijkers en overstappers onder autorijders toeneemt. Door te vergelijken en over te stappen, blijven consumenten grip houden op hun uitgaven."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.