Ads Top

Onderzoeksinstituut DIFFER is verhuisd naar de TU/e-campus

De 140 medewerkers van instituut voor fundamenteel energie-onderzoek DIFFER werken sinds gisteren in hun nieuwe onderkomen, op de campus van TU/e. De komst van het instituut maakt een intensievere samenwerking mogelijk tussen TU/e en DIFFER op het gebied van energieonderzoek. Zo zal onder meer een TU/e-DIFFER onderzoeksgroep worden opgezet voor zonnebrandstoffen onder leiding van hoogleraar René Janssen.

De verhuizing van DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) vanuit het landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein naar de TU/e-campus is al sinds begin maart aan de gang. De experimentele opstellingen worden in verschillende transporten overgebracht naar de nieuwe locatie. Naar verwachting is in het najaar al het materieel in Eindhoven. Gisteren was het moment dat alle 140 DIFFER-medewerkers officieel hun nieuwe kantoren op de TU/e-campus betrokken.

Er zijn verschillende DIFFER-onderzoekers die al jaren tevens deeltijd TU/e-hoogleraar zijn, waaronder fusie-experts Marco de Baar en Tony Donné. De komst van DIFFER naar Eindhoven zorgt voor een nog intensievere samenwerking met de TU/e op het gebied van energieonderzoek. Zo kunnen medewerkers van DIFFER op dezelfde manier gebruik maken van TU/e-diensten als een reguliere faculteit. Omgekeerd krijgen onderzoekers van de TU/e ook toegang tot DIFFER's onderzoeksfaciliteiten, zoals het grootschalige plasma-experiment Magnum-PSI voor onderzoek naar wandmaterialen van fusiereactoren. Daarnaast zal TU/e-hoogleraar René Janssen een onderzoeksgroep leiden op het gebied van zonnebrandstoffen binnen DIFFER.

Bij de focus op duurzaamheid past een duurzaam gebouw. Het nieuwe onderkomen van DIFFER is het eerste onderzoeksgebouw van Nederland dat ‘excellent’ scoort op de zogeheten BREEAM, een wereldwijd geaccepteerde duurzaamheidsnorm voor energiegebruik, materialen en processen. Dankzij een speciaal voor DIFFER ontworpen zaagtandprofiel op de oost- en westgevels is niet de hele dag actieve zonwering nodig. Daarnaast is er LED-verlichting in de meeste ruimten, bevatten de ramen driedubbel isolatieglas en liggen ruim 900 zonnepanelen op het dak. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.