Ads Top

Energielabel is bureaucratisch gedrocht

Onlangs werd Erik Ronnes benoemd als Kamerlid voor het CDA, al snel had hij zijn eerste debat, als woordvoerder Wonen. Onderwerp van het debat was het energielabel, ‘een bureaucratisch gedrocht’, aldus Ronnes.

Na een moeizame start van het label in januari (de uitgifte verliep chaotisch en de ergernis was enorm) lijken de problemen grotendeels opgelost, maar is dat ook zo, vroeg Ronnes zich af. “De procedure is ingewikkeld, zeker voor ouderen die niet handig zijn in de digitale wereld. Er is nog regelmatig sprake van verkeerde gegevens en extra kosten. Ook zijn er zijn vraagtekens bij de kwaliteit van de uitkomsten van het uiteindelijke energielabel.”

Het CDA stoort zich ook aan het feit dat huizenbezitters worden geconfronteerd met labels die door de overheid willens en wetens te negatief worden ingeschat. Ronnes vroeg zich openlijk af of hier sprake is van misleiding door de overheid.

Ronnes vroeg ook aandacht voor het feit dat de toekenning van een definitief energielabel zes weken duurt. Bouwers en ontwikkelaars kunnen hierdoor niet of niet tijdig bij de oplevering een definitief energielabel aan de koper overhandigen. De financiële schade die bij ontwikkelaars en bouwers optreedt door de ondeugdelijke invoering van het energielabel loopt op. Als alternatief stellen de vier brancheverenigingen van het Lente-akkoord voor om voortaan alle op te leveren nieuwbouwwoningen automatisch een definitief energielabel A toe te kennen. Het is ondenkbaar dat er in 2015 een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd die een lager definitief energielabel zal scoren, stellen zij. Het CDA wilde graag een reactie van de minister op dit voorstel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.